Túladagolta a karácsonyi bejglit? Segítünk
Mindenkivel megesett már, hogy túl sokat evett, különös gyakori probléma ez ilyenkor az ünnepek alatt, amikor az ínycsiklandó ételeknek is kiemelt szerep jut. Ha már megtörtént a baj, önostorozás helyett inkább tegyünk azért, hogy csökkentsük a szervezetünket érő ártalmat.
A túlevés az extra kalóriák mellett azért is jelent egészségügyi problémát, mert a felesleges energia bevitel következtében testünkben szabadgyökök keletkeznek, ahogy próbáljuk megemészteni az ételt. Természetesen minél többet eszünk, annál több szabadgyök jön létre. A jó hír azonban az, hogy az alábbi öt élelmiszer segítségével javíthatunk a helyzeten.
1. Narancslé
A narancslében található antioxidáns-szerű vegyületek, a flavonoidok ellensúlyozhatják a kalóriagazdag, zsíros ételek szívkárosító hatását - olvasható egy a The American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent 2010-es tanulmányban. A vizsgálat során az derült ki, hogy akik egy nehéz reggeli (51 gramm zsír és 900 kalória) után narancslevet fogyasztottak, azoknak a szervezetében alacsonyabb volt szabadgyökök szintje, mint azok esetében, aki vizet vagy valamilyen egyéb édes italt ittak a kiadós reggeli után.
2. Gyümölcs
Egy dekadens étkezést gyümölccsel vezessünk le. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök - bogyós gyümölcsök, szőlő, kivi és cseresznye - segítenek leküzdeni az étkezés után keletkező szabadgyököket. Ha kalóriadús ételeket fogyasztunk anélkül, hogy ennénk mellé antioxidánsban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, annak hosszú távon igen káros következményei lehetnek.
3. Ecet
Ha elfogyasztunk egy evőkanál ecetet is az étkezés során - például a salátára spriccelve - az mérsékelheti a vércukorszintünk megugrását, ami egy tartalmasabb étkezés velejárója.
Ráadásul a vércukorszint megemelkedését - a legtöbbünknél - hirtelen vércukorszint esés követi, aminek következtében újra éhesnek érezzük magunkat.
4. Bor
Az antioxidánsokban gazdag bor is csökkentheti a zsíros ételek azon negatív hatásait, melyek a különböző szívbetegségek kialakulásához vezethetnek. Főzzünk vörösborral és igyunk belőle egy pohárral étkezés közben. De ne felejtsünk el mértéket tartani.
5. Fűszerek
Fűszerek hozzáadásával is csökkenthetjük a túlevés negatív hatásait. Egy 2011-es, a The Journal of Nutrition-ban publikált tanulmány szerint azok, akiknek zsíros, magas kalóriatartalmú ételéhez hozzáadtak két evőkanálnyi fűszert - rozmaringot, oregánót, fahéjat, kurkumát, fekete borsot, szegfűszeget, fokhagymát és paprikát - alacsonyabb volt a triglicerid- és inzulinszintje, illetve magasabb az antioxidáns szintje, mint azoknak, akik ugyanezt az ételt fogyasztották a fűszerek nélkül. A kutatók szerint a fűszerek segíthetik zsír felszívódását, míg az antioxidánsok eltakarítják a túlevés során felszabadult szabadgyököket.
Termálfürdő.net