Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Valóban fogyaszt a szauna?

2016. 01. 19. 20:16
Forrás: Spatrend Online
Wellness
Gyakran hallani, hogy a szauna pozitív élettani hatásai közé a fogyást is felsorolják. A nagy hő hatására beinduló súlyvesztést a szaunaövek gyártói is előszeretettel hangsúlyozzák, de vajon tényleg fogyaszt a szaunázás? És ha igen, mennyi kalória égethető el egy negyed órás szekció alatt?
A szauna fogyasztó hatásának vizsgálatakor nagyon hamar szembesülünk a tények és tévképzetek kusza összefonódásával, amelyek csábító féligazságokhoz vezetnek. A legtöbb hiba nem is maga a fogyasztó hatás tényének megállapításakor keletkezik, hanem az elégetett kalóriamennyiség meghatározásakor. A szauna ugyanis tényleg fogyaszt. Csakhogy a meleg hatására felpörgetett metabolizmus nem kezd el gigászi értéken pörögni, hogy csak úgy falja a kalóriákat. Az izzadás és a felgyorsult anyagcsere mindössze kétszeresére növeli a kalóriaégetés sebességét a normális értékhez képest. Ha tehát egy 83 kg-os felnőtt negyed óra alatt 21 kalóriát éget el, akkor ugyanezen idő alatt a szaunában mindössze 42 kalóriától szabadul meg.
A szauna fogyasztó hatásának sarokkövei arra a megfigyelésre épülnek, mely a vízvesztéssel magyarázható. A meleg helyiségben ülve, az izzadás nyomán rengeteg víz távozik a szervezetből, amitől az szálkásabbnak, soványabbnak tűnik, és érzetre is könnyebb lesz. Ez a hatás azonban egyáltalán nem tartós, egy kiadósabb ivás után fokozatosan elmúlik. A szaunában ülve nem épül az izomzat, így a meleg helyiségből kilépve a metabolizmus szinte azonnal visszább is vesz a pörgésből, és még a kétszeres kalóriaégetési sebesség is lecsökken. Tartós és jelentős fogyásról tehát nem beszélhetünk a szaunázás kapcsán, de egy tevékeny, sportolással egybekötött életmódnál segítséget jelent az ideális testsúlyt megtartásában.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...