Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Védjük ki a betegséget: szaunázzunk!

2021. 10. 11. 14:30
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Akár hiszik akár nem, de túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a nyugodt alvás mellett talán a szauna az egyik legjobb dolog, amit az egészségünk és szépségünk érdekében bevethetünk.
Bár az indián nyár csodás októberrel ajándékozott meg idén, felesleges áltatnunk magunkat, hamarosan itt a hideg évszak és vele együtt a tüsszögés, köhögés és megfázás időszaka. Jó, ha előre felkészítjük szervezetünket, immunrendszerünket, hogy könnyebben megbirkózzon az időjárás-változással. A legkellemesebb immunerősítőt ajánljuk ma, a szaunát.
A szauna nem csak bőrünket teszi szebbé, rendszeres használata az immunrendszert is megedzi. Ha heti egy alkalommal időt szakítunk rá, máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a szokásos téli légúti megbetegedést.

Jót tesz a túlmelegedés

Magyarországon legtöbben a finn szaunát ismerik és használják. A legtöbb fürdőben és wellness központban is ezzel találkozunk. A finn szauna mindig fából készülő házikót vagy kabint jelent, amelyet 80-95 fokra fűtenek fel úgy, hogy közben a páratartalom nagyon alacsony marad. A szaunában, izzadás közben a test felhevülésével is egy lázhoz hasonló állapot lép fel, amit hyperthermiának vagy túlmelegedésnek hívnak. Ennek hatására az immunrendszer aktiválódik és több ellenanyagot termel, ami megvédi a testet a fertőzésektől. A kívánt hatás idővel és rendszeres szaunahasználat mellett érhető csak el. Heti egy izzasztófürdő esetén a legkedvezőbb az eredmény, mivel az immunrendszer reakciója is nagyjából eddig érvényesül.

Szépségünkért is sokat tehetünk

Talán meglepő, de a szaunázás még a hormonrendszer működését is segíti. Ha ugyanis egy hideg zuhannyal, vagy jeges merüléssel “sokkoljuk” felhevült testünket, az a vegetatív idegrendszerben és a hormonális szervekben - agyalapi mirigyben, mellékvesekéregben - egyfajta pozitív stresszt vált ki. Mindez nemcsak felfrissülést hoz, de hosszú távon tréningezi, segíti a hormonrendszer működését is. A forró levegő a keringési rendszerre is pozitívan hat, hosszú távon javítja a szívkoszorúerek keringését. Amikor szaunáról beszélünk, legtöbben a forró padon való pihenésre, relaxációra gondolnak. Pedig hiszik vagy sem, hatása néha egy edzéssel is felér. A test szaunázás esetén ugyanúgy hőhatásnak, sőt változó hőhatásnak

Az infrakabin is jól jöhet

Ha kevéssé bírjuk a hőséget, választhatjuk a kíméletesebb infraszaunát is, amely a finn szaunával szemben nem magas hőmérséklettel, hanem infrasugarakkal fejti ki hatását. Az infrasugarak behatolnak a bőr felszíne alá, fellazítják a salakanyagokat, csökkentik a fájdalmat és beindítják a test öngyógyító folyamatait. A finn szauna 8-15 percével szemben ebben akár 30 percet is nyugodtan eltölthetünk. Bármelyik típust is választjuk, ne feledkezzünk meg az elveszett víz pótlásáról, ami szaunázás után különösen fontos.
Nyitóképünk a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben készült.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...