Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Organikus, varázslatos, spirituális - a Hagymatikumban, Makó új fürdőjében jártunk

2012. 01. 23. 16:29

Fürdőzés
Január 20-án új időszámítás kezdődött Makó életében. Elkészült az organikus építészet atyjának tartott Makovecz Imre posztumusz mestreműve, a Hagymatikum Fürdő. Ott jártunk, bemutatjuk!
 
 
A fürdő nem az egyetlen Makovecz-épület a városban, a Hild-díjjal jutalmazott Hagymaház (a város különleges színházépülete) szintén a városképet meghatározó elem. Az új fürdő részben uniós forrásokból, részben hitelből épült. A beruházás összértéke meghaladta a 3,6 milliárd forintot, amelyből több mint másfél milliárd forintot sikerült uniós támogatásból fedeznie az önkormányzatnak. A makói remények szerint a fürdő által elért idegenforgalom rövidesen szálláshelybővítést kíván, melyben a város jelenleg igencsak szűkében van.
A dél-alföldi település eddig főként jellegzetes hagymájáról és a Ford T-modell megalkotója, Galamb József szülővárosaként volt ismert. Gyógyvize és a marosi iszap hiába bírt igazolt gyógyhatással, kevesen ismerték. Mindez most megváltozhat, Makó ezután valószínűleg egyedülálló fürdőépületéről: a Hagymatikumról lesz híres.
A fürdő nevében és kinézetében is hordozza Makó ma már eredetvédelmi oltalom alatt álló termékét, a makói hagymát. Az épület kupolái ugyanis nem csak a törökfürdőket idézik, de egy kosár hagymára is asszociálhatunk, mikor megpillantjuk. Igazán egyedi épület, minden bizonnyal kuriózum a hazai fürdők palettáján. Bár a tervező már nem láthatta meg művét, az organikus, népi, ősi magyar elemekre támaszkodó stílus ezúttal valóban valami varázslatosat hozott létre.
A fürdő beltéri élménymedencéjének közepén az élet fájaként aposztrofálható, levélmintázatokkal díszített hófehér oszlop áll. Igazán bámulatos, hogy a más élményfürdőkben is megtalálható, sodrófolyosó névre hallgató élményelem és az építészeti megvalósítás itt milyen összetett élményt eredményezett. Az égig érő fa körül hömpölygő vízen hanyatt fekve, magunkat a víz erejére bízva valódi spirituális élményben lehet részünk, ha nyitottak vagyunk rá. Sajnos volt olyan újságíró, aki most is elsősorban a negatívumokat kutatta, s felragyogó arccal fotózta le, mikor egy rosszul lerakott burkolólapra lelt a fürdő bejárata előtt. No, ő valószínűleg hiába is keresne spiritualitást az égi és földi vizeket köldökzsinórként összekötő oszlop körül körözve. Egy rosszul lerakott padlólapot könnyebb lesz kicserélni, mint az ő tudatát megváltoztatni.
Bár az új fürdő helyén korábban is üzemelt termálfürdő, a Hagymatikum már komplex gyógyászati-, családi- és wellness szolgáltatásokkal várja a hazai, valamint a külföldi vendégeket. A belépők nem érik el a legnagyobb hazai fürdők árait. Zalakaroson például 2800 Ft a fürdő minden részére érvényes napijegy, itt 2200 Ft-ért fürdőzhetünk. A Makóiak pedig akár hetente kikapcsolódhatnak itt, hiszen 50 %-os kedvezményben részesülhetnek. Most jó lenni makóinak!
A belépő ára különösen annak fényében korrekt, hogy bár méretében a Hagymatikum nem veheti fel a versenyt Bükfürdővel, Hajdúszoboszlóval, Zalakarossal, ám a szolgáltatások színvonalában már igen! Sőt, ha például a zalakarosi Gránit fürdő és a Hagymatikum szauna részlegét hasonlítom össze, egyértelműen Makó a nyertes. Eleve az építészeti megoldás nívósabb, hiszen egy nagynak számító kör alakú csobbanómedencét ölel körbe hat nem mindennapi szauna szoba, a zalakarosinál színvonalasabb zuhanyzók, sőt dézsa zuhany is van. De nem a zalakarosi Gránit fürdő kritikája akar ez lenni, hiszen szívesen járok oda évről évre, épp azért hozom példának, mert a nagy fürdők közül leginkább azt ismerem.
A makói belépő tehát megéri az árát. Akár még az is a Hagymatikum előnye lehet Sárvárral, Harkánnyal és a többi nagy fürdővel szemben, hogy azokhoz képest kisebb, intimebb, nyugodtabb, barátságosabb ? és egyedüliként spirituális is egyben. Bár jó szívvel kívánnám, hogy kihasználják a teljes kapacitást, hiszen akár napi ezer embert is elbír a fürdő, azért nyilván nem ugyanazt az élményt adná, mint a sajtópróbán, 40-50 emberrel.
A szaunákat nem tudom eleget dícsérni, s nem csak azért, mert az említett hat finn szaunán túl még egy színes mozaikokkal gyönyörűen borított gőzkabinjuk is van. A szaunák a tervek szerint funkcionálisan különböznek: vagyis eltérő hőfok-páratartalom páros jellemzi őket. Hogy ezt mennnyire sikerült beállítani, azt nem volt idő minden szaunánál tesztelni, ám nem ez az egyetlen különbség közöttük. A lambéria burkolat szinte mindegyiknél eltérő, van itt kanadai vörös cédrus, finn lucc fenyő, borovi fenyő. A gyógynövényes finn szaunában például a Finnországban gyártott borovi fenyő lambéria friss illatába oldódik bele a körben felfüggesztett levendula aromája. Egyedülálló élmény ezeknek a nemes faanyagoknak az illatát érezni szaunázás közben, ha rám hallgatnak, addig próbálják ki a Hagymatikumot, amíg ez az élmény el nem illan!
Szerencsére itt is találkozhatunk az igazi szaunakultúrát hazánkban is meghonosítani igyekvő un. szauna szeánszokkal. A fiatal szaunamesterek lelkesen, barátságosan és nagy odafigyeléssel végzik a munkájukat. Nagy szerepük lesz benne, hogy a fürdővendégek milyen élménnyel távoznak. Kneipp medencék, egy tepidáriumszerű, mozaikkal díszített, formatervezett pihenő és a szaunázás utáni csoportos légfürdőzésre alkalmat adó kis udvar egészíti ki a szaunázás élményét, innen egy további szauna nyílik. Ezeket a lehetőségeket a szeánszok során mind igénybe veszik. Hiszen ne feledjük el, hogy a szaunázás nem a kabinban ér véget: ott csak elkezdődik. Hogy belsőépítészeti kritikát is megfogalmazzunk: a hangulatos, mozaikokkal kirakott pihenő közepén égő láng fura asszociációkat keltett sokunkban.
Egy eredeti finn rönkszaunát is terveznek építeni a közeljövőben. Reméljük ott talán még a naturista etikettet is bevezetik egyszer, melyre még alig-alig akad lehetőség hazánkban.
A makóiak régóta hiszik, hogy az erdélyi érchegységek ásványaiban bővelkedő marosi iszap többre hivatott, mint amennyien igénybe veszik gyógyhatását. Remélhetőleg nem mindenkinek a Hévízi-tó gyógyiszapja fog ezután eszébe jutni az iszappakolásról. A szerb és a román határ közvetlen közelségében fekvő Makó új fürdője a térség gyógyturizmusának központja lehet!
A mintegy száz főnyi személyzet odaadó kedvességgel várja a fürdővendégeket. A széles körű wellness szolgáltatások közt számtalan masszázs közül választhatunk, szintén versenyképes áron. Nyáron kinti élménymedence fog működni buzgárokkal, gejzírekkel és hullámfürdővel. A családok szórakozásáról és pihenéséről a HagyManó játszóház, csúszdás és tocsogó medence, valamint a baba-mama pihenő gondoskodik.
A fürdő valóban komplex igényeket fog kiszolgálni. A wellnesst beauty részleg és manikűr-pedikűr szalon egészíti ki. Hagymamma házias ízeivel várja vendégeit a fürdő étterme. A Nyugi Bárban pedig gyümölcskoktélokkal is lazíthatnak a szaunázók, valamint a játékteremben kártyázó, biliárdozó vendégek.
Ha röviden kéne összefoglalni, milyen fürdőt kaptunk, azt mondanám: ötcsillagosat, ahová messze földről is érdemes elmenni, kipróbálni. Talán nem is olyan nagy út, az M5-ös majdnem "ott tesz le".
Hradszki Róbert, Termalfurdo.net szerkesztő
Fotók: hagymatikum.hu
Fürdőajánló
Hagymatikum
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Stílusos makói nyári vakáció – előfoglalási kedvezménnyel!

Hozza egy lépéssel közelebb a nyarat! Foglalja le Gloriusos nyaralását 3-5 éjszakára akár 15% kedvezménnyel és AJÁNDÉK fürdőbelépővel a megújult Hagymatikumban! Pihenje ki magát art deco ihlette, exkluzív szállodánkban, ahol minden napot pezsgős reggelivel indítunk! Élvezze a napsütés és a gyógyvíz együttes erejét, a wellness megújító hatását és a modern kényelmet luxus színvonalon!Megnézem