Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Vízi torna - kipróbáltuk, semmihez sem hasonlítható!

2014. 06. 19. 08:30

Fürdőzés
Kisújszálláson, a Kumániában volt szerencsém kipróbálni ezt az igen kíméletes mozgásformát. Néhány kedves gyógytornász kisasszony ugyanis meginvitált: próbálnám ki a víz felhajtóereje és ellenállása okán különösen hatásos programot!
Gyógytornászunk, Tímea egyetlen kérése volt, hogy a gyakorlatok közben vállunkat is a víz alatt tartva igyekezzünk mozogni. Máskülönben a kedves nénikből álló kis csoportnak, és Teonak nem volt más dolga, mint kecses mozdulatait leutánozni. Azaz nem mondok igazat: mások is csatlakozhattak, és csatlakoztak is a babás lappal rendelkező beutaltakhoz. A végére számomra is kiderült, miért!
Mivel Teo az OEP kezelések közül eddig csak a súlyfürdőt és a gyógymasszázst próbálta, első pillanatban meglepődve tapasztalta, hogy a vízben - nagyobb közegellenállásba ütközve -, nem olyan könnyű végrehajtani az egyszerűnek tűnő gimnasztikai gyakorlatokat, mint a parton mosolyogva. Tetszett, hogy gyógytornászunk végigcsinálta velünk az összes gyakorlatot. Mivel nem csupán megmutatta, az újabb és újabb gyakorlatokat, kellő motivációt adott az utolsó ismétlésekhez is.
A vízi, víz alatti tornához különféle eszközöket is használhatunk, mi a vízi nudlit választottuk. Furcsa volt megtapasztalni, hogy a mintegy másfél méter hosszú polifoam rudat nem is olyan könnyű a víz alá vinni, ha például evezni kezdünk vele, mintha csak kajakoznánk. Ám számtalan másra is használható. Nem minden esetben a víz alá vitele a cél, van hogy - hasunkat-hátunkat megtámasztva - éppen neki kell felszínen tartania minket, míg lábunkkal dolgozunk.
Bár a vízben való tornát a közegellenállás nehezíti, azonban súlyunk töredékére csökken, és a víz felhajtóereje is hat ránk: tehát mégiscsak kiváló lehetőséget ad a mozgásszervi, vagy éppen súlyproblémákkal rendelkezőknek átélni a sportolás, vagy egyszerűen csak a mozgás élményét. Miközben a gyógyvíz jótékonyan hat ízületeinkre a beteg vagy túlsúlyos emberek olyan mozdulatokra képesek, melyekről a parton nem is álmodhatnak. Hát nem felszabadító érzés?
A vízi tornát nem csak gyógyfürdőkben, de termálfürdőkben is csaknem mindenütt igénybe vehetjük, ahol fürdőgyógyászattal foglalkoznak. Alapvetően mozgásszeri problémákra, és rekreációra alkalmazzák. Érdemes csatlakozni, ha vízi tornázó csoportot látunk - nem fognak ránk szólni! Szerintem inkább meginvitálnak, ahogy a Kumániában is tették.

Teo Wassermann, Csobbanj.hu
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem