Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Fürdő TB-re! Alapkezelés: a gyógyvizes fürdő

2014. 07. 01. 10:06

Fürdőzés
Mindenkinek adott a lehetőség, hogy évente kétszer 8 hetet (2x15 alkalommal) igen kedvező áron, mintegy 50%-os kedvezménnyel jusson el fürdőzni. Hogyan? Hát TB-re, OEP támogatással. A fürdőkúra elsősorban mozgásszervi problémákra van kedvező hatással, ám pszichénket is ápolja. Mindenekelőtt a 10 támogatott kezelésből a legelső: maga a gyógyvizes fürdő.

Az egyes számú (01) fürdőgyógyászati ellátást szinte minden fürdőkúrára beutalt megkapja, ehhez párosítják az adott problémának legmegfelelőbb egyéb kezelést, vagy kezeléseket. Amennyiben valamilyen egészségügyi problémánk (például bőrbetegség) a közösségi fürdőzést akadályozza, úgy kádfürdő formájában vehetjük igénybe a kúrát (02).

De mitől gyógyvíz a gyógyvíz?

A gyógyvíz jogi kategória. A fürdő egy adott ásványianyag-tartalom felett kérheti az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságától a minősítést.  Amennyiben a kettős vakteszt eredményes, az adott vizet gyógyvíznek minősítik. A víz hőfoka önmagában nem is számít, vagyis nem kell feltétlenül meleg termálvíznek lennie.

A kísérlet során 10 beteget a kiszemelt termálvízben, ellenpróbaként pedig 10 másikat melegített csapvízben fürdetnek. Érdekesség, hogy gyakorlatilag minden esetben van olyan páciens a csapvízben kezeltek között is, akinek jelentősen javul az állapota a kezelés hatására. A placebo-hatás tehát sosem nem szűrhető ki teljesen.

Az egyes számú fürdőkúra igénybevétele csak azon szolgáltatóknál lehetséges, ahol több különböző hőfokú medence áll rendelkezésre, és amelyek közül legalább egy indifferens hőmérsékletű (35 Celsius-fok). A medencék mellett órának is kell lennie, hogy a javasolt fürdési időnket pontosan betarthassuk. A gyógymedencék vízhőmérsékletét kétóránként ellenőrzik, az eltérés az 1,0 Celsius-fokot nem haladhatja meg. A kádfürdőkezelést fürdőmasszőr, gyógymasszőr vagy fizioterápiás asszisztens végzi.

Támogatott fürdőgyógyászati ellátások
  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
  • gyógyvizes kádfürdő
  • iszappakolás
  • súlyfürdő
  • szénsavas fürdő
  • víz alatti vízsugármasszázs
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás
  • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás, mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati
    ellátás,
  • szén-dioxid gyógygázfürdő, mint egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati
    ellátás.

Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...