Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások

Tíz tipp, ami közelebb visz a boldogsághoz

2014. 10. 12. 18:25

Wellness
Pénteken tartották a lelki egészség világnapját. Előző cikkünkben már kifejtettük, mit is értünk az alatt, hogy mentális vagy lelki egészség, és hogy milyen esetben érdemes professzionális segítséget kérni. Most adunk néhány tippet, mit tehetünk a hétköznapokban lelki egészségünk megőrzése végett.
1.Törődjön a testi egészségével
Ép testben ép lélek - nem véletlen a mondás. Bizonyított tény, hogy a testmozgás és a megfelelő étrend javítja szellemi teljesítőképességünket. Továbbá, ha túlsúlyosak vagyunk, az alacsony önbecsüléshez, ami pedig végül depresszióhoz vezethet. A zsíros, sós étrend a testet és az elmét egyaránt megterheli. Egyen inkább több friss gyümölcsöt, zöldséget és mozogjon rendszeresen.
2. Vállaljon önkéntes munkát
Az önkénteskedés jót tesz az önbecsülésünknek, és még "jó embernek" is érezhetjük magunkat, amiért segítettünk a rászorulóknak.
3. Pihenjen többet
Elfoglalt a karrierje építésével, otthon pedig várják a gyerkőcök? A hétköznapi teendők között lavírozva gyakran érezhetjük, önmagunkra már nem jut idő - pedig juthat, csak el kell határozni magunkat. Ha csupán harminc percet szán rá minden nap, hogy hallgasson egy kis zenét, olvasson egy keveset vagy megnézzen egy részt a kedvenc sorozatából, már az is sokat számít.
4. Pozitív emberek társaságát keresse
Ha megfelelő emberek társaságában töltjük az időt, az nagyban hozzájárulhat lelki egészségünkhöz. Ha a barátai és rokonai állandóan negatívak és szívesebben látják félig üresnek a poharat, keressen időnként más társaságot is.
5. Szabaduljon meg a rossz szokásoktól
Dohányzik vagy túl sok alkoholt fogyaszt? Ha igen, tegye meg, amit már rég meg kellett volna és szokjon le. Bár időlegesen nyújthatnak örömöt, azonban a túlzott alkoholfogyasztás depresszióhoz vezet, a dohányzás pedig növeli a feszültségérzést.
6. Töltsön minél több időt olyasmivel, amit szeret csinálni
Legyen szó fürdőzésről, futásról, olvasásról vagy keresztrejtvényfejtésről, szánjon rá több időt. Könnyű elveszni a mindennapi problémák között és hagyni, hogy elárasszon minket a stressz, azonban ezzel nem oldunk meg semmit. Inkább jöjjünk rá, mi az, ami boldoggá tesz minket és csináljuk gyakrabban.
7. Legyenek céljaink
Ha nincsenek konkrét irányok az életünkben, elménk folyamatosan a különböző lehetséges kimeneteleket vizsgálgatja, a jövőn stresszel. Legyen szó magánéletről vagy munkahelyről, tűzzünk ki magunk elé célokat. Így tudjuk, merre tartunk, ha pedig elérjük egy-egy célunkat, az az önbecsülésünknek is jót tesz.
8. Kommunikáljunk többet
Mindegy hogy hatalmas családja, vagy csupán egyetlen legjobb barátja van, kommunikáljon többet. Minél többet beszél az érzéseiről, annál könnyebb tetten érni bármilyen baljós előjelet. Az erős kapcsolati háló roppant fontos tényező lelki egészségünk szempontjából.
9. Állítsuk magunkat új kihívások elé
Tanuljunk új dolgokat és állítsuk magunkat kihívások elé. Tűzzünk ki új célokat edzés közben vagy készítsünk el egy új receptet. A tanulás hozzájárul lelki egészségünkhöz, és képességeinket is fejlesztjük, ha új dolgokra szánjunk el magunkat. Ha pedig megfelelünk a saját magunk felé támasztott elvárásainknak, az önbizalmat és magabiztosságot ad.
10. Kezeljük a stresszt
Legyünk tisztában vele, mi az, amitől stresszesek leszünk és hogyan reagálunk. Így egyrészt könnyebb elkerülni a feszültség kiváltó okait, másfelől pedig megtanulhatunk felkészülni rá vagy kezelni azt. A stressz az életünk természetes része, csak akkor okoz problémát, ha rosszul érezzük tőle magunkat. A kiegyensúlyozott életvitel segít a stressz kezelésében. Ha pedig nehezen eresztjük ki a gőzt, érdemes megpróbálkozni a jógával vagy a meditációval.
+1. Tartsuk kézben a pénzügyeinket
Az anyagi gondok nem tesznek jót mentális egészségünknek sem, könnyen vezetnek depresszióhoz, és általános elégedetlenséghez. Tartsa kézben pénzügyeit, próbáljon faragni a költségeiből.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...