Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?

2015. 03. 22. 20:34

Fürdőzés
Pest legelső gyógyfürdőjéhez, a Széchenyihez számos érdekesség kapcsolódik. Hazai fürdőket szemléző sorozatunk legújabb részében a Szecskába kalauzoljuk olvasóinkat.
Tagadhatatlan, hogy a Városliget zöldjében fekvő Széchenyi páratlan környezetet kínál a fürdőzés szerelemeseinek. Nincs is mit csodálkozni azon, hogy a Szecska Budapest egyik legnépszerűbb, ráadásul egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.
Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?
 
A Széchenyi létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönhetik a budapestiek, ugyanis az ő mérései alapján jutottak arra, hogy a Városliget a legalkalmasabb hely Pesten egy artézi kút fúrására. A munkálatok 1968-ban kezdődtek és nem kevesebb, mint tíz éven át tartottak. A kút vizét hasznosító Artézi Fürdő szerencsére annyira sikeres vállalkozásnak bizonyult, hogy megnyitása után néhány évvel már felmerült a bővítés gondolata. A tervek elkészítésével a főváros Czigler Győzőt bízta meg, aki sajnos annak megvalósulását már nem élhette meg, az építkezés csak 1909-ben indult el, majd 1913-ban nyílt meg a fürdő immár Széchenyi gyógyfürdő néven.
Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?
 
A Szecska olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy már 1926-ban megkezdték újabb bővítését Francsek Imre tervei alapján. 1927 augusztusára el is készült a gyógyfürdő népfürdő szárnyainak bővítése, valamint megépült a fürdőstrand-uszoda; ez volt a pesti oldal első uszodája.
A víz mindenhol megjelenik
Bár két szakaszban épült meg az eklektikus, historizáló fürdő, mégis olyannyira egységes képet mutat, hogy ezt laikusként ránézésre szinte lehetetlen lenne megmondani. Több helyütt neobarokk épületként írják le, másutt pedig neoreneszánsz stílusúnak értékelik, a víz azonban egyértelmű motívum mindenhol, így az épület egyfajta "fürdőpalotaként" is értelmezhető, ahol a belső építészeti megoldások a fürdőkultúrának lettek alárendelve. A nemek szétválasztása miatt a Gellérthez hasonlóan tükrös szerkezetű a Széchenyi is, a női és a férfi szárnyban ugyanolyan medencéket helyeztek el.
Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?
 
Az épület sajnos megsérült a II. világháború alatt, de szerencsére a kútnak nem lett baja, így a fürdő ekkor is üzemelt részlegesen. 1982 óta nappali kórház működik a Széchenyiben, itt 178 beteget lehet ellátni. Az 1998 és 2006 közti felújításoknak köszönhetően minden medence megújult. A Szecska jelenleg huszonegy medencével várja a fürdőzőket.
Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?
 
Európa legmelegebb hévízforrása
A Széchenyi gyógyvizét Budapest második legmélyebb kútjából, 1246 méter mélyről, Európa legmelegebb hévízforrásából nyeri 76 fokosan. A víz kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek, krónikus ízületi gyulladások, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció, gerincbántalmak, idegfájdalmak, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén ajánlott. Sokan úgy tartják, afrodiziákumként is hat.
Víz mindenhol, ismeri a budapesti fürdőpalotát?
 
Az ivócsarnok vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. Ivókúra formájában alkalmas az idült gyomorhurut, a gyomorfekély, a bélhurut, a gyomorsav-túltengés, a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásainak, a vesekőbetegségek egyes formáinak, a légzőszervek idült hurutainak és a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzésére, illetve kezelésére, továbbá a köszvényes anyagcserezavar befolyásolására is. Az epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén elősegíti az epeürülést.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...