Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Harkány a pikkelysömörben szenvedők Mekkája lehet

2011. 07. 20. 10:26

Fürdőzés
A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház most induló, másfél milliárd forintos fejlesztése egészségturisztikai célokat szolgál. Egy makacs bőrbetegség, a pikkelysömör gyógyítására szakosodnának - tudtuk meg a Turizmus Panoráma Bulletinből.
A psoriasis vagy pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely krónikus lefolyása, visszatérésre való hajlama miatt megkeseríti a sokak életét. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház most induló, másfél milliárd forintos fejlesztése számukra jelent megoldást: a "Harkányi Gyógyvíz - Egészséget adó és megőrző őselem" elnevezésű beruházási program keretében megújuló kórházban gyógyvízzel kezelik a pácienseket.
Június 30-án mutatták be a Gyógyfürdőkórházban a "Harkányi Gyógyvíz - Egészséget adó és megőrző őselem" – projektet, amely – több éves várakozást és módosítást követően – egy hónapja nyerte el a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóságának támogatását. A projekt keretében megújul a Gyógyfürdőkórház, és lehetőség nyílik a psoriasisos betegek hatékony, balneológiai kezelésére – emellett természetesen folytatódik az eddig megszokott magas színvonalú gyógyító tevékenység is.
A projekt alapötlete már 2007-ben felmerült, ám a kiírás változása és a szabályozási környezet egyedisége miatt többször módosítani kellett a fejlesztéshez kapcsolódó konzorciális megállapodást. A végső egyezség 2010. nyarán jött létre Harkány Város Önkormányzata, a Gyógyfürdő Zrt., és a Gyógyfürdőkórház között.
A projekt Harkány gyógyhellyé válását célozza: egy mindeddig nem kellően kihasznált gyógyítási eljárás fejlesztését, kiterjesztését valósítja meg, egyben új egészségturisztikai termék bevezetését jelenti (balneoterápiás psoriasis kezelés), felhasználva a már meglévő Harkányi gyógyvíz ismert, kivételes hatását. A projekt tehát a harkányi gyógyvíz egyedi hatásán alapszik, arra építve a jelenleginél szélesebb és magasabb szintű szolgáltatásokat kíván nyújtani. A városnak, mint gyógyhelynek a psoriasis gyógyításon alapuló egészségturizmusra épülő további versenyképességét jelentős beruházásokkal és szolgáltatásbővítéssel, illetőleg azok színvonalának emelésével lehet biztosítani.
Az eddigi beruházások döntő részben a fürdőfejlesztésekre koncentrálódtak, a továbblépés az egészségturizmus megfelelő fejlődési irányának figyelembevételével a partnerségen, együttműködésen alapuló szolgáltatásbővítésen múlik.
A terápia egyik egyedi jellemzője, hogy a pikkelysömörben szenvedők közel harmadánál alakul ki arthritis psoriatica, mely a gerinc és a perifériás ízületek egyidejű megbetegedését jelenti - a gyógyvizes kezelés képes a bőrtünetek és ízületi tünetek egyidejű enyhítésére. A két ütemben történő beruházás keretében megújuló Gyógyfürdőkórház évente kétezer pánciensnek nyújt majd enyhülést.
A beruházás teljes költsége 1,55 milliárd forint, amelyre 726 millió forint támogatást nyert el a projektet lebonyolító konzorcium.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...