Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók További ajánlatok

A D-vitamin fontossága és hiányának tünetei

2019. 07. 30. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A nyári hónapokban tudjuk leginkább feltölteni D-vitamin raktárainkat, napi 15-20 perc napozás is elég, de ha megtartanánk az egészséges szintet, csontjaink, immunrendszerünk, pajzsmirigyünk védelmében, nem árt, ha előre felkészülünk az őszi hónapokra is.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elő a napsugarak ultraibolya tartományából, és bár vannak bizonyos élelmiszerek, melyeknek magas a D-vitamin tartalmuk, ez a hideg hónapokban nem elégséges. A legjobb D-vitamin forrás természetesen a napfény. Nyári időszakban elegendő 15-20 percnyi napon töltött idő, és máris biztosítottuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A hazai szakemberek szerint az egészséges felnőttek esetében napi 2000 Nemzetközi egység D-vitamint ajánlott fogyasztani.

Miért olyan fontos a szervezet számára?

Elősegíti a kalcium és a foszfát felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalciumszintjét. Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. Megakadályozza a pajzsmirigy túlműködését. A megfelelő D-vitamin szinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is.

Mely betegségek fokozzák a D-vitamin-hiányt?

A máj- és epeúti megbetegedések és vesebetegségek miatt, valamint a kor előrehaladtával szintén D-vitamin-hiány alakul ki. A koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére. Szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet tényező.
A D-vitamin fontossága és hiányának tünetei

Mik a jelei a D-vitamin hiánynak?

Érdemes ellenőriztetni a D-vitamin szintet, ha csontritkulásban szenvedünk, ha magas a vérnyomásunk, ha meddőséggel küzdünk, ha elmúltunk már 40 évesek. A D-vitamin hatására testünk minden egyes sejtje meg tudja tartani az energiaszintjét. Ha nem szedünk eleget, akkor kifejezetten gyengének érezhetjük magunkat, még akkor is, ha eleget alszunk.
Ha az átlagnál magasabb a testhőmérsékletünk, de lázasok még nem vagyunk, ha fokozottan izzadunk, ha folyamatosan kimerültnek érezzük magunkat, gyanakodhatunk D-vitamin-hiányra. Ha folyamatosan fájnak a csontjaink és az izmaink, az szintén utalhat D-vitamin-hiányra. A túl alacsony D-vitamin-szint depresszióra is hajlamosít. A pontos okát jelenleg is kutatják, jelen álláspont szerint az a legvalószínűbb, hogy ilyenkor az agy nem képes elegendő mennyiségben termelni bizonyos hormonokat, például szerotonint.

Élelmiszerek, melyeknek magas a D-vitamin szintje

Lazac: 100 grammban akár 685 nemzetközi egységnyi mennyiség is lehet. Az ízletes húsú halat más okból is érdemes fogyasztani: gazdag jótékony hatású omega-3 zsírsavakban.
Hering, szardínia: 100 gramm a napi ajánlott bevitel 170 százalékát tartalmazza.
Csukamájolaj: Az egyik legmagasabb D-vitamin tartalmú élelmiszer, tőkehal májából készül, 450 nemzetközi egység mennyiséget tartalmaz.
Gomba: Egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás, a gombák akár 2300 nemzetközi egységnyi D-vitamint is tartalmazhatnak.
Tojássárgája: Egy sárgájában 40 nemzetközi egységnyi található az értékes vitaminból.
Tej: A benne lévő kalcium a D-vitaminnal együtt tud igazán felszívódni.

Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide