Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

2016. 06. 16. 19:18
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Hosszú utat tett meg a fürdőruha mai formájáig. A sok szoknyás fürdőöltözetek után óriási lépés volt a combot láttató úszódresszek engedélyezése, de az igazi botrány akkor következett, amikor megjelent a bikini. Az évforduló és a szezonkezdet tiszteletére jöjjön egy rövid bikini evolúció!

Ókorban már létezett a bikini

Az ókorban, főleg a görögöknél valóságos kultusza volt a testedzésnek, így az úszásnak és a fürdőzésnek is. A jó szokást a rómaiak is átvették, bár ők a sport helyett inkább a fürdőzés élvezeti értékét helyezték előtérbe. Szicíliában előkerült néhány mozaik, amelyen a női alakok a hatvanas évek bikinijéhez hasonló ruhát viselnek. Mivel tudjuk, hogy az ókorban a meztelen fürdőzést kultiválták, valószínűsíthetjük, hogy a ruhadarab itt inkább a sportot, semmint a fürdőzést szolgálta, de akkor is tény, hogy a bikini már az ókori Rómában is létezett.
70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

A sötét középkor a fürdőzés elhagyásával természetesen a fürdő öltözet fejlődésének sem kedvezett, és hosszú évszázadokra nyoma veszett ennek a fontos ruhadarabnak.

Reformkori hullámok

A 18. században a nők ismét barátkozni kezdtek a vízzel, egyre divatosabb lett az úszás és a szabadtéri fürdők. Be kell ismerni, sok víz nem érte a hölgyek testét, hiszen hosszú ruhát és köntöst viseltek, valamint nagyon ügyeltek arra, hogy öltözékük még vizesen se legyen átlátszó. A köntös aljára nehezékeket erősítettek, hogy még a vízben se emelkedhessen az anyag a térdük fölé. Nem lehetett túl kényelmes viselet, de a nehéz, vizes ruhadarabok a súlyokkal nehezítve biztosan megerősítették a kor lányainak és asszonyainak izmait.

70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

A Viktoriánus kor furcsasága: a fürdőgépek

A 19. században aztán megjelentek a fürdőruhák, már ha a térdig érő felsőrészt és a bokáig tartó fekete harisnyát annak lehet nevezni. Afféle ázott ördögfiókaként nézhettek ki az elegáns hölgyek ebben a kényelmetlen viseletben. A kor legfeleslegesebb és legviccesebb fürdőhelyi találmánya azonban mindenképpen a viktoriánus-kori Anglia fürdőgépei voltak. A ködös Albionban nem elégedtek meg a mindent eltakaró ruhákkal, apró faházakat építettek, és a fürdésre vágyóknak ezt kellett használni, ha meg szerettek volna mártózni. Ezekről a fura szerkezetekről több képet korábbi cikkünkben is találhat.
70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

Nehéz, sötét és vastag, de legalább már fürdőruha

A 20. század elején lassan lazultak a merev erkölcsi szabályok. A nők felfedték a karjukat, combközépig a lábukat, illetve mélyebb dekoltázst engedtek meg maguknak. Az 1930-as években jelent meg az első, kifejezetten nőknek szánt fürdőruha, amely egy gyapjúból készült, pólószerű felsőből és egy felsőcombot takaró nadrágból állt. Az 1930-as és 40-es években, Európában a nők már olyan fürdőruhákat hordtak, amiből kivillant a derekuk, csípőjük.

Az ördögi ruhadarab térhódítása

Az igazi áttörés aztán 70 évvel ezelőtt, 1946-ban következett. Egy Louis Réard nevű francia úriember, aki eredetileg autómérnökként dolgozott, átvette a családi csipkeverő üzemet és támadt egy ötlete: „Ha szabadon hagyjuk a nők köldökét, annak olyan hatása lesz, mint a bombának!” Az addigi fürdőruházat helyett kitalálta bikinit, s mivel tényleg hitt annak bombasztikus hatásában, kevéssé stílszerűen az atomrobbantásokról elhíresült Bikini-szigetekről nevezte el a ruhadarabot.
 
A bikini kezdetben hatalmas vihart kavart. Sokan erkölcstelennek, botrányosnak találták, de aki mégis felvette, annak attól kezdve férfiak százai hevertek a lábai előtt. Még az 1950-es években is többször megpróbálták betiltani a bikinit Európa szerte, a legtöbb katolikus országban, mivel erkölcstelennek tartották. Végül a gyártók egy botrányos reklámkampánnyal vágtak vissza, 1957-ben Brigitte Bardot strandolás közben bikinit viselt a Cannes Filmfesztivál idején. A fotó bejárta az egész világot, nem sokkal utána a hollywoodi sztárok is, mint Marilyn Monroe és Esther Williams is követték a példáját.
70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

A Bond lány és Leia hercegnő

A hatvanas években már szinte bikini kultusz alakult ki világszerte, amely kiteljesedett, amikor Ursula Andress feltűnt az egyik James Bond filmben egy fehér, öves bikiniben. Jöttek az újabb és újabb találmányok, megjelent a csípő fazon és a merész színek, minták, sőt, még az anyag is megváltozik, ugyanis divatba jön a kevésbé praktikus, ám mégis trendi kötött bikini, illetve a szivacsos betét. A nyolcvanas évek elején a Csillagok háborúja, Jedi visszatér részében Carrie Fisher, mint Leila hercegnő viselte a legemlékezetesebb bikinit, az aranyszínű ruhadarab azóta is a jelmezbálok egyik kedvence. A nyolcvanas években megjelent, az évtized végére elterjedt és teret hódított a tanga, illetve a monokini, és úgy tűnt, nincs megállás.
70 éves a bikini – A fürdőruha izgalmas története képeken

 A bikini viszont ennél kisebb már nem lehet, úgyhogy ma már nem a méret, hanem a stílus a lényeg. Rengetegféle bikini, fürdőruha, tankini, úszódressz kínálja bájait a boltokban, és várja, hogy velük együtt merüljünk el a habok között. A széles választéknak köszönhetően mindenki kiválaszthatja az alkatához leginkább illőt, és az idei nyári szezonban már ezt viselve saját bőrén érezheti a bikini elmúlt több mint hetven esztendejének kiteljesedését.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...