Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ahol a királynő fürdött: Bath, az angol történelmi spa

2023. 09. 22. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Anglia délnyugati részén Bath romantikus városa azért olyan különleges, mert itt található az egyetlen természetes melegvizes forrása az Egyesült Királyságnak, több ezer éves fürdő hagyományai a mai napig élnek.

Bath dicső múltja és hanyatlása

A legkorábbi dokumentumok szerint a várost római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél korábbra tehető, már az i.e. 8000-ből is maradtak fenn régészeti bizonyítékok arra, hogy már akkor is látogatták ezeket a meleg forrásokat. Mivel akkoriban a vizet szent dolognak tartották, kelta szentélyeket is emeltek köré. A szentélyeket később, i.e. 43 körül fürdőhellyé alakították, és ebbe beletartozott öt meleg és hideg vizű fürdő, hidegkamra és izzasztókamra egyaránt. Miután a rómaiak kivonultak, a fürdőt elhanyagolták, és egy földrengés is sújtotta, ezt követően csak i.e 973 körül lepték el újra a zarándokok, és a kíváncsi utazók.
Ahol a királynő fürdött: Bath, az angol történelmi spa
A 16. században I. Erzsébet királynő a nagyközönség számára is elérhetővé tette a fürdőt, ahol nők és férfiak együtt fürödhettek, sokszor meztelenül. A legfőbb látványossága a Római fürdő, melyet Claudius császár építtetett, a hőforrások 46-49 °C fokosak. A 17. századtól kezdve a királyi család és az arisztokrácia előkelő és divatos pihenőhelyévé vált, ezért olyan társasági élet színhelyéül szolgáló dísztermeket, vagy ivókutakkal felszerelt pavilonokat hoztak létre, amikben pezsgő élet folyt. Az 1700-as évek elejétől sorra épültek itt a pompás, elegáns házsorok. A város ennek a kornak a hangulatát őrzi ma is. A római korban is használt források fölé épült 1796-ban a Szivattyú-terem klasszicista stílusú épülete, homlokzatán görög felirattal: Legjobb a víz. Az orvosok receptként írták fel a gyógyvízben való fürdőzést számos betegség gyógyítására, ennek ellenére a 18. században újra hanyatlásnak indult.
Ahol a királynő fürdött: Bath, az angol történelmi spa

Bath újjáéledése

A 19. században The Royal Bath névre keresztelve gyógykezelő központot hoztak létre, az első és második világháború alatt katonákat kezeltek a fürdőben. Az ’90-es években újra fejlesztésre, és felújításra szorult, aminek keretében 5 műemléképületet renováltak, és egy új korszerű fürdőt is létrehoztak, ami a The Minerva Bath nevet viseli. Az impozáns, történelmi helyszín a város szívében helyezkedik el, és építészetileg a mai kor szellemét idézik. Ma már közvetlenül a forrásokban fürdeni sajnos nem lehet, de a helyi gyógyfürdőben ugyanabban a termálvízben lehet megmártózni. Nemcsak a szobrokkal körülvett Nagy Fürdő, de a Sulis Minerva templom maradványai, az eredeti padlófűtési rendszer, a hideg- és melegvizes fürdők is lenyűgözik a turistákat. A tetőn lévő medencéből varázslatos a kilátás a világörökség részének számító városkára. A fürdő évente egy millió látogatót vonz, és Anglia egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...