Quantcast

Aktuális akciók
Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

2022. 04. 12. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Mesék a fürdőben? Miért ne! Ne gondolják, hogy pont a gyógyforrások felfedezéséhez, a termálfürdők alapításához nem kötődnek legendák! A sánta kutya, az űzött szarvas, a gyógyulni vágyó királylány vagy a mérges ördög, csak néhány a sok közül. Kalandozzanak a mesebeli alakokkal a világ fürdőiben!
 

A disznó, az iszap és a királyi felség

Nagy Britannia királyi üdülőhelye a híres és hosszú múltra visszatekintő Bath. A város az Avon folyó partján fekszik, Londontól 166 km-re. Rómaiak alapította település, a meleg vízforrásokat, melyeket a hagyomány szerint Bladud brit király tárt fel 863-ban, a rómaiak csaknem 400 éven keresztül élvezték. A legenda szerint a kelta Bladud király fedezte fel a hőforrás gyógyító erejét 860-ban. Ugyanis, amikor kiderült róla, hogy leprás, elüldözték királyságából és Bath településen kötött ki. Ahogy a társául szegődött disznó, úgy ő is meghempergett a későbbi Bath meleg iszapjában és „láss csodát”: meggyógyult. Az i.sz. 1. században a rómaiak fürdőt építettek a forrás körül, és templomot emeltek Sulis Minerva tiszteletére. A forrás gyógyhatásának hírét az apátság középkori szerzetesi is terjesztették, de igazi hírnévre akkor tett szert, és lett divatos fürdőváros, amikor Anna királynő 1702-ben itt kúráltatta magát.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

Tündérek, trollok és manók

Izland a gejzírek, források és a gyógyfürdők szigete. A fürdőzésnek itt nagy hagyományai vannak, nem maradt tehát történelmük ezen szegmense legenda nélkül. Az izlandiak jelentős része hisz a mitikus lények, a tündék létezésében és a legenda szerint találkozunk is tündérekkel, törpékkel és hatalmas trollokkal, ha a mesebeli lények hajlandóak megmutatni magukat. A tündék többsége állítólag Hafnarfjördur városának vulkanikus sziklái között él. Hasonló hírű az a térség, ahol a híres Kék- lagúna található. A különleges fürdő páratlan élmény biztosít, ezért, ha Izlandon járunk vétek lenne kihagyni a sós vizű termálfürdőt. A millió évekkel ezelőtt megszilárdult lávatenger közepén gőzölög a 35-40 fokosra szelídült tejfehér színű termálvíz. A víz fenekén iszapot érezhetünk, amit akár az arcunkra is pakolhatunk gyógy-terápiás céllal.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

Harcost gyógyító víz

A német nyelvterületeken könnyű megtalálni a fürdővárosokat, hiszen a legtöbb neve a fürdőt jelentő "Bad" szócskával kezdődik. Ide tartozik (a kissé kimondhatatlan nevű) karintia fürdőváros, Bad Kleinkirchheim is. A legenda szerint Bad Kleinkirchheim termálvizének gyógyerejét egy helyi nemes menekülés közben fedezte fel. Pfalzgraf Poto 1055-ben a Kirchheimi-völgyben menekült, szomját egy forrásnál csillapította, majd észrevette, hogy a víz sebei gyógyulását is segítette. A hír hallatára a korábban lakatlan völgy hamar benépesült. A gyógyító forrás védelmére egy kápolnát építettek Szent Katalin tiszteletére. A kápolna még ma is látható a róla elnevezett Sankt Kathrein-i fürdő felett. A település első "fürdőjét" a 17. században építették. Az 1762-ben kiadott helyi fürdőszabályzat háromhetes kúrát javasolt a gyógyulni vágyóknak. Bad Kleinkirchheim gyógyvizét a 19. században már újsághirdetés reklámozta, ebben a fürdőzés mellett már szállást is kínáltak a vendégeknek. A városka hatalmas fejlődésen ment át napjainkig, és Bad Kleinkirchheim mára Ausztria 20 legnépszerűbb üdülőhelyének egyike!
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

Egy kutya felfedezése

Franciaországban sincsenek híján a legendáknak. A rómaiak alapították Dax vagy más néven „Aquae Tarbellicae” városát, és hamar elkezdték nagyra becsülni a termálvizét. A legenda szerint egy római katona nehéz szívvel hátra hagyta a kutyáját Dax-ban, aki ízületi gyulladásban szenvedett. Amikor visszatért – a csodálatos termálvíznek köszönhetően –, a kutyája kitűnő egészségnek örvendett. Termálvizének és az Adour folyóból származó gyógyhatású iszapnak köszönhetően Dax Franciaország egyik leghíresebb fürdővárosává vált, amely reumatikus és visszérproblémák kezelésére specializálódott.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

A király lánya és a fele királysága

Pamukkale forrása és fürdője egy csodás, egyedülálló természeti képződmény, mely Törökországban található, az UNESCO világörökség része. Neve szó szerinti fordításban gyapotvárat jelent. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kálcium-hidrokarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 oC forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták, mint gyógyfürdőt. Sőt, legenda is íródott róla. A história szerint II. Euménosz király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

A szarvas ajándéka

Mintha csak a békebeli múltba repülnénk vissza, az Osztrák-Magyar Monarchia romantikus, elegáns és felkapott üdülőhelyei – Karlovy Vary, Marianske Lazne és Janske Lazne – ma Csehország legkedveltebb fürdővárosai. Az ország északnyugati csücskében fekvő Karlovy Varyt IV. Károly német-római császár alapította az 1370-es években, s Európa első gyógyhelye lett, virágkorát a XVIII-XIX. században élte, olyan nagyságok fordultak meg itt, mint Goethe, Beethoven, Gogol, Arany János, Liszt Ferenc. A fürdő alapításáról szóló legendák szerint IV. Károly király a környéken vadászott, meglátott egy csodálatos szarvast. Hosszú ideig üldözte a vadonban, miközben az ágak és levelek felsértették testét. Hirtelen egy ködös völgybe ért, ahol egy meleg forrás gőzölgött. Mivel a szarvas eltűnt szemei elől, a király elhatározta, hogy amíg beéri a kísérete, addig megfürdik. Ahogy beleereszkedett a vízbe, észrevette, hogy a sebei begyógyulnak. Ezen fölöttébb elcsodálkozott, és elrendelte, hogy e helyen várost és fürdőt építsenek.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről

A mérges ördög hagyatéka

És végül jöjjön a történet, amelyet mindenki ismer, aki megmártózott már a Harkányi Gyógyfürdő kénes vizében. A harkányi gyógyvíz keletkezését elmesélő vers a fürdő falain is olvasható. Eszerint élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt egy leánya, a szépséges Harka. Ez a lány olyan gyönyörű volt, hogy még az ördög sem maradhatott közömbös iránta. Ígért az anyjának fűt-fát a lányért cserébe, és mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az özvegyasszony okos nő lévén alkut ajánlott az ördögnek, azt mondta, ha éjjel kakasszóig felszántja a kőhegyet, akkor övé lehet a lány. Az ördög esti harangszókor neki is fogott a munkának. Éjfélkor kiment az öregasszony, és látja, hogy az ördög már majdnem az egész hegyet felszántotta. Nagyon megijedt, hogy az teljesíti a feladatot és elviszi a lányt, de egyszer csak eszébe ötlött valami: bement a tyúkólba, és mint aki megbőszült, elkezdett éjfélkor kukorékolni. Erre aztán felébredt a falu összes kakasa, és azok is kukorékolni kezdtek mind egy szálig. Az ördög nem vette észre a cselt, azt hitte reggel van, úgyhogy elhajította az ekéjét, abból lett a Beremendi Szőlő-hegy. Ahol lerázta a földet a lábáról, ott lett a Siklósi hegy. Ezután dühében hatalmasat ugrott és  bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ott még ma is kénes víz zubog, amelyet a  Harka lány után úgy hívnak: Harkány. Aki nem hiszi, járjon utána.
Az ördög, a trollok, a csodaszarvas és a többiek – legendák a világ fürdőiről
Harkányi Gyógy- és Strandfürdő
Képek forrása: travelonline.com (2.); marketplace.visitreykjavik.is (3.); marketplace.visitreykjavik.is; press.austria.info (4.); roman-thermal-spas.eu (5.); torokorszag.info.hu (6.); czechinvest.org (7.);

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Foglalja le MOST NYARALÁSÁT A SALRISBE!

GARANTÁLT LEGJOBB ÁRON! Fürdőzzön minden nap a SÓDOMB lábánál akár 22 ÓRÁIG!!!Megnézem