Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Haranggal hívtak a hullámba - Már 1921-ben is modernnek számított a Palatinus

2023. 04. 03. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A pár éve új szolgáltatásokkal bővült és megújult Palatinus Gyógy- Strand- és Hullámfürdő, amely a fővárosiak és a Budapestre látogatók kedvence 2019-ben lett 100 éves.
A  2017-ig csak a nyáron üzemelő komplexum négy új fedett medencéjének és wellnessrészlegének köszönhetően a hideg évszakban is felüdülést jelent, nem is beszélve a minden évszakban nyitva tartó kültéri termál- és úszómedencéről. A jó öreg „Pala”, 2019-ben 100 éves lett.
Haranggal hívtak a hullámba - Már 1921-ben is modernnek számított a Palatinus

Dunai fürdőből lett strandfürdő

Az 1919-ben megnyílt, Duna-parti strandként induló Palatinus története a dunai fürdőzés egyre népszerűbbé válására vezethető vissza. 1921-ben vált igazi strandfürdővé, amikor a Margit-szigeti partszakasz egyik lekerített részén megnyitottak három medencét, köztük a nagyot, ami akkoriban Európa legnagyobb medencéjének számított. A medencék vizét, akárcsak ma, a sziget termálforrásai táplálták. A strand a három korszerű betonmedencéje mellett természetesen rendelkezett a kor divatos kosaras uszodájával is a Duna-parton. Arra senki sem számított, hogy a strand hatalmas népszerűségnek örvend majd, és a felmerülő igények miatt alig egy évtized alatt korszerűtlenné válik. A bővítés elkerülhetetlenné vált, ezért a létesítményt Janáky István tervei alapján 1937-ben felújították.
Haranggal hívtak a hullámba - Már 1921-ben is modernnek számított a Palatinus

Haranggal hívtak a hullámba

1937-ben építették meg a mai napig működő hullámmedencét, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A bejáratot is jelentő öltözőépület két végében a női és férfi öltözők kaptak helyet. A főépület tetején volt a női napozó, az öltözőkből pedig a strand területéből kevés helyet elfoglaló csigalépcsők vezettek a medencékhez, amik ekkorra a hullámfürdővel bővültek. A hullámzás kezdetét harangkongatással jelezték. A második világháború sajnos a fürdőt sem kímélte, de a helyreállítás után, 1958-ban 10 000 négyzetméteres füves napozóval bővült a strand, 1965-ben pedig új étterem nyílt. 1975-ben további 18 000 négyzetméteres területtel bővült a strand, ahol játszótereket, focipályát, lugast alakítottak ki.
Haranggal hívtak a hullámba - Már 1921-ben is modernnek számított a Palatinus

Az ország első csúszdái és a fejlesztések

Az akkor az országban egyedülállónak számító csúszda a 80-as években épült. A strand rekonstrukciójával 2002-ben készültek el, a medencéket a kornak megfelelő vízszűrő és -forgató berendezésekkel, valamint buzgárokkal és vízi zuhanyokkal szerelték fel. 2017 júliusában befejeződtek azok a beruházások, amelyeknek köszönhetően a strandfürdő már egész évben üzemelni tud. A fedett részlegben megépítettek egy 100 négyzetméteres gyógyvizes medencét, egy 60 négyzetméteres gyermekmedencét, valamint egy hideg és egy meleg vizes merülőmedencét is. A kibővített wellness részekben finn szaunát, pihenőbokszokat és új öltözőket alakítottak ki, a téli medencetérből nyílik gyógyászati egység is.
Képek forrása: Fortepan. 1939 (1.), 1940 (2.,4.), 1930 (3.),

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...