Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók További ajánlatok

Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk

2018. 04. 13. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Sokak számára újdonság, hogy Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjét hazánkban, Demjénben találjuk. Ez a különleges hely már építésekor egy kisebb „csoda” színhelye volt. A vele szomszédos termálfürdőben pedig az éjszakai fürdőzés örömeit minden nap átélhetjük.
A Demjéni Termálvölgy tavaly nyerte el „Az Év Feltörekvő Fürdője 2017” kitüntető címet. Népszerűségét a sokoldalúságának köszönheti, a komplexum egy barlangfürdő, egy gyógyfürdő és aquapark és egy 4 csillagos hotel együttese. De milyen csoda történt építésekor a barlangfürdőben? Melyik film ihlette látványvilágát? Mit takar a Cascade név? Hány méteres a fürdő csúszdatornya? Érdekességek a demjéni fürdőről, ismerje meg velünk!

„Csoda” az építkezésen

A Cascade Barlangfürdő Közép-Európai legnagyobb barlangfürdője, kialakítása nem kevés feladat elé állította tervezőit és készítőit. Ahogy dr. Szabó Attila egyetemi docens, a fürdő-kivitelezés műszaki vezetője mondta: „a demjéni barlangfürdő megépítése komoly kihívást jelentett, mivel ilyen nem sok épült még sem közel, sem távol.”
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk
A barlangfürdő már építésekor is csodák helyszíne volt. Az építésvezető osztotta meg a nem mindennapi történetet anno a helyi lapokkal. Eszerint háromszor tervezték át a fürdőt, ügyelni kellett a kőzetmechanikára és a gépészeti megoldásokra is, és egy beomlás is nehezítette a munkát: Egy alkalommal egy gépkezelő dolgozott az egyik vágatban, amikor megcsörrent a telefonja. A férfit a felesége kereste, de rossz volt a vonal, így a munkás kijött a szabadba. Másodpercekkel később beomlott a vágat, s az ülés helyén egy másfél tonnás kődarab „pihent”.  Szerencsére senki sem sérült meg, a tervezők pedig annyira megerősítették a vágatokat, hogy azok aztán akár egy hegyet is elbírjanak.
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk

A barlangfürdő

Az 1500 négyzetméternyi vízfelülettel, 25 méter magas csúszdatoronnyal, összesen 550 méternyi változatos csúszófelülettel rendelkező barlangfürdő összesen 760 méter hosszú. A zegzugos barlang látványát az Avatar film ihlette. Különleges virágok, élményelemek, extravagáns lámpák, szobrok segítenek az elvarázsolt világ megidézésében. A gyerekek számára igazi mesevilág elevenedik meg a medencében.
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk

A csúszdatorony

A 25 méteres krátertornyot úgy kellett megépíteni, hogy elhordták először a domb felét, majd a később csúszdáknak otthon adó torony elkészülte után visszaállították felette az eredeti domborzatot. A hegybe süllyesztett, 24 méter átmérőjű és 25 méter mélységű csúszdatoronyhoz nem kevesebb, mint 550 méternyi csúszófelület tartozik. A legmagasabb pontjára látványlift juttatja el vendégeket. Tetején van a kiinduló pontja annak a kétpályás fotocellás kamikaze óriáscsúszdának, mely 25 méter magasról érkezik a mélybe. A különleges UFO, a kanyargós Anakonda és a szuper gyors Turbó csúszda található még meg e látványában egy vulkán belsejét idéző csúszdavilágban.
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk

Egy kis technikai érdekesség

A barlangfürdő térfogata több mint 30 ezer légköbméter, és másfél óra alatt a teljes levegőmennyiséget ki lehet cserélni. A barlangfürdő 30 ezer m3-nyi légterében, főként télen, az oxigénszintet 19,6 és 20,2 % között kell tartani. A szellőzés kitűnően biztosított: huszonkét helyen tekinthetünk fel az égre a barlangból. Bent természetesen fény- és látványvilág fokozza majd az élményt.
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk

A demjéni termálvölgy vize

A fürdők kiváló minőségű gyógyvízét saját kút biztosítja. A 690 méter mélyről feltörő, 68 fokos víz nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, kemény fluoridos, kénes termálvíz, melynek vas- és kovasav-tartalma is jelentős. Serkenti a vérkeringést és alkalmas az ízületi panaszok enyhítésére is. Segít csontritkulás, csontsérülések és köszvény esetén, de ortopédiai műtétek utókezelésére is használható. Sőt még a bőr faggyúmirigy megbetegedései, valamint gyulladásos bőrbetegségek esetén is hasznos.
Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk
Demjént az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nemrégiben gyógyhellyé nyilvánította. A település Demjéni Gyógyvölgy néven, harmincnegyedikként került be a hazai gyógyhelyek közé.

A demjéni Gyógyfürdő és Aquapark

Itt minden egyes nap a fürdőzők éjszakája. A 4 évszak fürdője egész évben egyedülállóan meghosszabbított nyitva tartással, egészen hajnal 2 óráig várja a vendégeket. Itt minden lehetséges. Itt mindenki önmaga lehet. A különleges csobbanások otthona ez, ahol a gumikarikás rafting és kamikaze csúszdán, az osztott pályás csúszdán át visz az út a vízig, de akár 4,5 méter magasságából is bárki belevetheti magát a biztonságos hullámokba.

 

Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk


A Cascade név

A „cascade” szó zuhatagot jelent. A barlangfürdő megálmodói e névvel is arra utalnak, hogy mennyire fontos számukra a természet-közeliség. A fürdő kialakításával arra törekedtek, hogy azt a szépséget, azt egyszerűséget közvetítsék, amit a természetben látunk. A demjéni völgyben különleges természeti jelenségek között, mint a kaptárkövek, a hatalmas erdők, a feltörő források, egyszerűen magunk is csak „természetesek” szeretnénk lenni.

 

Ebben a díjnyertes hazai fürdőben mindennap hajnalig csobbanhatunk