Aktuális akciók
Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Gyógyító barlangfürdő a határtól 100 km-re

2017. 01. 05. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Beköszöntött a síszezon, sokan veszik útjukat Szlovákia felé. A havas sportok után mindig jól jön egy kis fürdőzés, amely átmelegíti a testet és a lelket. Mit szólnának egy különleges barlangfürdőhöz? A Szlovákia legrégebbi fürdői közé tartozó Szklenófürdő (Sklené Teplice) felé vesszük az irányt. Az itt található barlangfürdő leginkább gyógyító kezelésekre specializálódott.
Szklenófürdőt a világ kulturális örökségének részétől, Selmecbányától 12 km-re, Közép-Szlovákia gyönyörű völgyében, a Selmeci hegység lábánál találjuk.
Szklenófürdő községének írott történelme 1340-ben kezdődött, amikor Károly Róbert uralkodása alatt megalakult Szklenó község. Szklenófürdő akkoriban az üvegkészítésről volt híres. Az első említés a fürdőről 1550-ből származik. A már abban az időben is értékes meleg vizű forrást a gazdag földesurak használták, a selmeci és körmöci bányák tulajdonosai aranyat és ezüstöt bányásztak itt.
Gyógyító barlangfürdő a határtól 100 km-re

Már Goethe is ismerte

A forrás gyógyító hatásáról Bél Mátyás is írt először orvosi jegyzeteiben. A leghíresebb történések Mária Terézia idején zajlottak, amikor megrendezésre került az első tudományos világkongresszus Szklenófürdő községében. Anton von Born tudós bemutatta a közvetett összeolvasztás módszerét (a nemesfémek szétválasztásának módszerét más ércektől). Ezen a fontos eseményen Goethe is részt vett, aki nemcsak író volt, hanem szenvedélyes minearológus is és nagyra értékelte Szklenófürdő hatásait. Szklenófürdő különlegessége a 38°C - 52,3 °C hőmérsékletű, kiváló gyógyhatású termálforrás, amelyeket már a 16. században is használtak. A fürdő része a Parencia gyógyfürdő, amely egyedülálló természeti képződmény, itt közvetlenül a 42 °C hőmérsékletű gyógyvíz forrásánál, a barlangban fürdőhetünk.
Gyógyító barlangfürdő a határtól 100 km-re

A fürdő, ahol a gyógyulásé a főszerep

Szklenófürdő vize vérnyomáscsökkentő hatású és a bőrre hidratáló hatása van. Az itt található termálvíz nagy mennyiségű magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amely kiválóan alkalmas a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek, valamint a sérülések, műtéti hegek kezelésére. A fürdő nyújtotta gyógykezelési eljárások sokasága mellett a látogató a kulturális lehetőségek között is megtalálja a kedvére valót. Érdemes kipróbálni a kb. 1 órás barlangfürdő programot, amely egy 15-20 perces barlangfürdőzéssel kezdődik, majd egy relaxációs teremben kb. 20 percet pihenhetünk, végül egy masszázsszék veszi a testünket kezelésbe 10-15 percen át.
Gyógyító barlangfürdő a határtól 100 km-re

Sokrétű kikapcsolódás

A fürdő területén 5 gyógyház is található, egy központi épülettel, ahol a recepció található, valamint további épületekkel, melyek a kezelések helyszínéül szolgálnak. A fürdőben hidroterápia, elektroterápia, mágnes terápia, pakolások, inhaláció és egyéb kezelések várják a vendégeket. A fürdő részét képezi többek közt a szauna világ is, a Relax Thermal Gyógyházban. Szkelnófürdőn a barlang mellett nyáron nagymedence, télen aromaszauna, finn szauna, zuhanyoázis, infraszauna, tepidárium, szolárium, sóbarlang, fitneszterem, masszázsszék, masszázs, body care, víz alatti masszázs, örvény, ózonterápia várja a látogatókat. Fürdőzés előtt vagy után Szkelnófürdő többféle kikapcsolódási lehetőséget is kínál, több turista útvonal halad el a település közelében, nem messze pedig sípályák csalogatják a sportolni vágyókat. Megér egy kirándulást Szklenófürdő vára is, amely a fürdő közelében épült.
Gyógyító barlangfürdő a határtól 100 km-re
 

Szóljon hozzá