Három kor forr össze a kivételes fürdőben

2015. 09. 29. 19:03
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Immár 450 éve áll Budán a Király fürdő, melynek épülete egymagában ölel fel három stílust, három történelmi korszakot, a török időket, a barokk, illetve a klasszicista korszakot.
Az évforduló alkalmából rendezett szeptember 28-ai ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is azt emelte ki, hogy Budapest igen szerencsés, hiszen minden korszak hagyott a városra valamilyen értékes örökséget, melyeket amellett, hogy meg kell őrizni, egyben élettel is fel kell tölteni. Ilyenek Budapest történelmi fürdői is, amik nem csupán turistalátványosságok, hanem olyan létesítmények, ahol a fővárosiaknak is lehetőségük van az elmélyülésre az évszázados falak között.
Három kor forr össze a kivételes fürdőben
Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a török időkben megépült hét török fürdő közül összesen négy áll még ma is (Rác, Rudas, Veli Bei, Király), és a Király az egyetlen, ami még felújításra vár.
Sakir Fakili, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete országa támogatását ígérte a budapesti Király Fürdő felújításához.
A fürdőben az évforduló alkalmából október 4-ig kulturális eseményekkel, hastánc és hagyományőrző bemutatókkal, illetve török bazárral várják az érdeklődőket.
Címlap fotó: MTI/Kovács Tamás