Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Hasznos tudnivalók fürdők látogatói számára

2013. 04. 22. 13:42

Fürdőzés
Milyen pozitív hatásokat váltanak ki a fürdők, ezeket milyen mechanizmusokon keresztül érik el? Milyen szabályokat kell betartaniuk és milyen tanácsokat megfogadniuk a termálfürdők vendégeinek? Mire kell ügyelni, ha gyógyfürdő-kúrát veszünk igénybe? Megtudhatja összeállításunkból.
Hogyan hatnak a fürdők?
Ha közönséges fürdővízben fürdünk, a fürdő fizikai tényezői (hőmérséklete, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre. Az ásványi anyag tartalmú vizekben a felhajtóerő nagyobb, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is megmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó munkát is kifejt a bőr alatti izmokra. A langyos és a meleg víz segíti az erek kitágulását, így a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Mindezen a hatásokat használja ki a vízgyógyászat, más néven hidroterápia.
A termál- és gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása révén fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezeknek a hatásoknak vizsgálatával, illetve kúraszerű alkalmazásával foglalkozik a balneoterápia.
A fürdők hangulata pedig eleve stresszoldó, idegnyugtató, pihentető hatású. A megszokott életritmus lassulása, a vízben végzett lassú mozdulatok szintén hozzájárulnak a felüdüléshez.
Tekintve, hogy a fürdőkben egyszerre többen használják ugyanazt a medencét a következő szabályok betartása a többi vendéggel szembeni kötelességünk:
  • Előzuhany használata kötelező.
  • Medencébe lépés előtt lábmosó használata kötelező.
  • Felnőtteknek tilos a gyermekmedencébe, gyermekeknek a felnőttek medencéibe belépni.
  • Tilos törékeny tárgyakat, ételt, italt a medencébe vinni.
  • A medencék tisztasága megőrizhető a fürdők területén ingyenesen üzemelő WC-k használata révén.
  • Egyes helyeken kötelezővé teszik az úszósapka használatát
A fürdőkben ne fürödjünk éhgyomorra, ám tele gyomorral, alkoholfogyasztás után sem ajánlott meleg vizes medencébe lépni. Ebéd után legalább két óra múlva lépjünk csak medencébe.
A melegvizes medencékben 40 percnél többet nem szabad tartózkodni egyszerre. A legtöbb helyen az ajánlott fürdőzési időre tábla hívja fel a figyelmet. A gyógyfürdőkúra kezdetén a beteg fájdalmai fokozódhatnak, esetleg rosszabbodik a közérzete. Ezt nevezzük fürdőreakciónak.
Szintén gyógyfürdőkúra esetén fordulhat elő, hogy ha a beteg az orvos tanácsa ellenére túl sok fürdőt vesz igénybe. Ilyenkor a beteg szervezete kimerül, bekövetkezhet a fürdőfáradtság. Ilyenkor a fürdőkezelés folytatása hatástalan, sőt káros lehet.
A fürdőt pihenés kövesse. Az elrendelt masszázst mindenképpen a fürdő után vegyük igénybe.
Termalfurdo.net
 
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...