Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Sörfürdő – egy régi találmány, nem csak férfiaknak

2017. 04. 03. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Hallottak már a sörös fürdőről? Általában férfiak kedvence, akik remek buli lehetőséget látnak a sörben, vagy sörös vízben lazulás mögött, pedig valójában nem ártana a hölgyeknek is fontolóra venni a komlótól illatozó kúra alkalmazását. Közép-Európa számos országában kínálnak már sörös kezeléseket és sörfürdőket, ajánlunk néhányat és azt is összegyűjtöttük, miért érdemes kipróbálni őket!
A sör szépítőszerként és fürdőként való alkalmazása nem a 21. század találmánya. Állítólag már az ókori egyiptomiak is ismerték a barna nedű bőrre gyakorolt jótékony hatását. Az ital - amelyet Európában a középkor óta főznek - rendkívül gazdag vitaminokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Ennek köszönhetően külsőleg alkalmazva szépíti a hajat és a bőrt is. A kesernyés ital eme szépészeti hatásai legfontosabb alapanyagának, a komlónak köszönhetőek.

A komló és az árpa csodája

A komló gyógynövénynek minősül: többek között nyugtató, lazító, regeneráló, fertőtlenítő hatása miatt, 150 különböző összetevőt tartalmaznak tobozai. A gyógyszállók kezeléseit érdemes gazdagítani komlóolajos masszázzsal. Nyugtatja az irritált bőrt, a reumatikus eredetű görcsöt, fájdalmat feloldja, megakadályozza. Érzékeny bőrre is használhatjuk. A komlót már a népi gyógyászatban anno nyugtató-altató hatásúnak tartották, itt pedig olyan nagy koncentrátumban kerül a fürdővízbe, hogy abból száz liter sört lehetne főzni. Az árpa megszépíti és regenerálja a bőrt, akárcsak a sörélesztő – ami mellesleg jó hatással van az izmokra és az idegrendszerre is. Javul a vérkeringés, kitisztulnak a pórusok, kiázik belőlünk a hét közben felgyülemlett stressz és feszültség, enyhül a másnaposságunk.
Sörfürdő – egy régi találmány, nem csak férfiaknak

Nem egyszerű csapolt sör

A sörfürdő elnevezés egyébként kicsit megtévesztő: az ezer literes dézsákat ugyanis nem csapolt sörrel, hanem harminchat fokos, ásványi anyagokban gazdag vízzel és a sörfőzés természetes hozzávalóival vagyis komlóval, árpával, malátával, sörélesztővel töltik fel. A komlót a népi gyógyászatban anno nyugtató-altató hatásúnak tartották, itt pedig olyan nagy koncentrátumban kerül a fürdővízbe, hogy abból száz liter sört lehetne főzni. Minden alkalommal újratöltik a kádakat, szóval mindenki friss fürdőt vehet.

Sörmedence Ausztriában

Ausztriában, Salzburg mellett is eltölthetünk egy romantikus hétvégét, ráadásul itt már nem fürdőkádban, hanem igazi fadézsában kínálják a szépítő sörhabot. A kúra állítólag sikerrel kúrál mindenféle ízületi betegséget és többek között a köszvényes panaszokat is enyhíti. Fürdőzés közben csapolt és/vagy palackos sört kortyolhatunk. Utána kötelező a pihenés az illatos gyógyfüveket tartalmazó szénaágyon! A szintén osztrák Starkenberger Bierschwimmbadban egyenesen medencéket töltenek meg sörrel. A „söruszoda” világviszonylatban is egyedülálló. A 4 x 4 méteres régi erjesztőkádakat alkalmanként 12 000 liter vízzel és 300 liter adalékkal töltik fel, és bár tempózni nem lehet ezekben a medencékben, 4 fős társaságok kényelmesen dagonyázhatnak bennük egy órát.

A Széchenyiben is sörözhetünk

Magyarországon a Széchenyi Gyógy- és termálfürdő sörfürdő ajánlata a legismertebb. A budapesti fürdőben a kádba 36 fokos termálvizet öntenek és ehhez adnak hozzá egy kancsónyit a sör alapanyagaiból. A maláta, a komló és az élesztő hatása kiválóan hat a bőrünkre és a szervezetünkre. A víz nem sörszagú, hanem kellemes gyógynövényhez hasonló illatot áraszt. Fokozza a hangulatot, hogy fürdőzés közben a kád mellett elhelyezett sörcsapból csapolhatjuk és fogyaszthatjuk a sört, amelyhez meglepetés falatokat is kínálnak.
Sörfürdő – egy régi találmány, nem csak férfiaknak

Csehországban régi hagyománya van

Nem teljesen új dolog hát a sörfürdő hagyománya, pár éve már beindították az eső fürdőket, többségük Közép-Európában található, az amerikai New York Times ajánlja is ezeket olvasóinak. Az osztrákok meg a németek állnak az élen, illetve csatlakoztak hozzájuk a sörükről méltán híres csehek is, de már Magyarországon is több helyen megmártózhatunk a komlós vízben, a leghíresebb talán a Széchenyi Gyógyfürdő kínálta Beer Spa lehetőség. Csehországban például Chodova Planában fürödhetünk jókat a barna Chodovar sörben 34 fokos fürdőbe a sör mellett még ásványvizet és szárított gyógynövényeket is tesznek. Az évszázados sörfőzési hagyományokkal büszkélkedő Prágában barna Krušovice sör csordogál a Spa Beer Land kádjaiba és komlóval turbózzák a szaunát, a Bernard Beer Spában viszont a pasztőrözetlen sörre esküsznek. Népszerű sörfürdőket találhatunk még többek között Harrachovban, Olomoucban, Karlovy Varyban, Bahenecben, Táborban és Štramberkben is.
Fürdőajánló
Széchenyi Gyógyfürdő
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem