Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Hévíz Tófürdő
Nyitva van

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Orvosi rendelés
Beutaló kérhető ide
Gyógyfürdő, Termálfürdő, Műemlékfürdő
Árak és információkA Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, azaz a hévízi tófürdő a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava.

A többezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrása táplálja. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 fok. A tó vizének hőmérséklete nyáron eléri a 37 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre.
A Hévízi Gyógytó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve így a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hirdogén karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi gyógyiszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek, a szerves savak alkotta gyógytényezők különleges értéket képviselnek.
A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére.

Szent András Reumakórház és a fedett fürdő

A Szent András Reumakórház, a Festetics család által a XVII. század végétől építtetett fürdőtelepen 1964-ben alapított Állami Gyógyfürdőkórház utódja.
1964 és 1968 között Hévízen felépítették az ország akkor legmodernebb fedett fürdőjét, hogy ezzel biztosítsák a téli fürdőzés és gyógykezelés lehetőségeit. A fedett fürdőben találunk gyógymedencét, élményfürdőt, ülőfürdőt, súlyfürdőt és gyógytorna medencét. Az itteni gyógyítási tevékenység fokozatosan fejlődött és szélesedett ki, a későbbi technológiai fejlődés pedig megteremtette a komplex balneoterápia alapjait. Az intézmény megalakulása óta szanatóriumi majd szakkórházi jelleggel országosan mozgásszervi, ezen belül elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.
A tavat körülölelő 34 hektáros erdő véd a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé. Élvezhetjük a gyógyfürdő szolgáltatásait, a sóbarlangot, az iszapmedencét, a gőzfürdőt és a jakuzzit is. 

Egyedi gyógykúra

A hévízi gyógykúra a gyógytó összetevőitől, hatásától egyedi. Három földtörténeti kor találkozik a tónál és együttesen adják mindazt, ami a gyógyászatban hasznosítható: a jégkorszaki rétlápban tör fel az a pannon mészkőben tárolt termálkarsztvíz, amelynek utánpótlása a geológiai középkor triász dolomitjából jön. A dolomit adja a gyulladásgátló kalciumot és az idegcsillapító magnéziumot, a mészkőből származik az értágító szénsav és a karbonáttól lesz bársonyos a bőr. A veszélytelen mennyiségben jelenlevő, de mégis hatásos nemesgázok a mellékvesét több gyulladásgátló hormon képzésére, a pajzsmirigyet pedig több csontépítő hormon termelésére késztetik, így ízületi betegség és csontritkulás esetén a beteg saját természetes hormonjaival tudja a saját állapotát javítani.
A termálvíz és a tó medrét borító több méter vastag tőzeg egymásra hatásával alakul ki az az iszap, mely a gyógyvíz minden kémiai anyagát koncentrálja, ezzel hatását megsokszorozza. A tőzeg tartalmazza azokat a szexuálhormonokhoz közelálló vegyületeket is, amelyek a menzeszt normalizálják, illetve a potenciát javítják. A gyógyvíz és gyógyiszap legfontosabb hatóanyaga a kén; a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben.
Biofizikailag a tó indifferens hőfoka a szívet és a keringést alig terheli, a függőleges testhelyzetű fürdőzés a mozgásképességet és a vérkeringést javítja, az izmok fájdalmas görcsét pedig oldja. A nagy vízfelület a nap ultraibolya sugárzásának hatását fokozza, a párasüveg pedig  kiszűri a kóros sugarakat. 

 

Járja be a hévízi tófürdőt egy virtuális túrán!

Mozgassa a képet az egérrel (mobilon az ujjával). A nyilakra kattintva új helyszínre jut.Mutatunk egy 360 fokos képet is.


 

Nézze meg a tófürdőről készült videókat is!
 


Hova kiránduljunk a környéken? 

A város és környékének őszi-téli kirándulási lehetőségeiről itt olvashatnak részletesebben. A Rákóczi utca a fürdőhely sétálóutcája, ahol kávézók, cukrászdák között sétálva egy igazán finom teát, kávét, süteményt vagy fagyit kóstolgathatunk. Ha megkóstolnánk a helyi ízeket, látogassunk el a híres Termelői Piacra, mely a régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti területen nyílik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató. Várják azokat, akik megkóstolnák a házilag készített süteményeket, vagy akár kézi készítésű szappanokat keresnek. Keressük fel még a Hévíz Muzeális Gyűjteményt, mely betekintést ad a fürdőváros múltjába és megemlékezik a helyi orvoslás történetéről, a Szentlélek 7 ajándékát jelképező Szentlélek-templomot, vagy a híressé vált Nymphae díszkutat a Városháza előtt. Az egregyi városrész borairól híres vidék.  A város programjairól itt érdeklődhetünk. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház aktualitásairól (pl. árváltozás, akciók, programok) Kattintson az alábbi gombra...

Szállások a fürdő közelében