Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Hévíz Tófürdő
Nyitva van

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Orvosi rendelés
Beutaló kérhető ide
Gyógyfürdő, Termálfürdő, Műemlékfürdő
Árak és információkA Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, azaz a hévízi tófürdő a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava.

A többezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrása táplálja. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 fok. A tó vizének hőmérséklete nyáron eléri a 37 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre.
A Hévízi Gyógytó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve így a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hirdogén karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi gyógyiszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek, a szerves savak alkotta gyógytényezők különleges értéket képviselnek.
A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére.

Szent András Reumakórház és a fedett fürdő

A Szent András Reumakórház, a Festetics család által a XVII. század végétől építtetett fürdőtelepen 1964-ben alapított Állami Gyógyfürdőkórház utódja.
1964 és 1968 között Hévízen felépítették az ország akkor legmodernebb fedett fürdőjét, hogy ezzel biztosítsák a téli fürdőzés és gyógykezelés lehetőségeit. A fedett fürdőben találunk gyógymedencét, élményfürdőt, ülőfürdőt, súlyfürdőt és gyógytorna medencét. Az itteni gyógyítási tevékenység fokozatosan fejlődött és szélesedett ki, a későbbi technológiai fejlődés pedig megteremtette a komplex balneoterápia alapjait. Az intézmény megalakulása óta szanatóriumi majd szakkórházi jelleggel országosan mozgásszervi, ezen belül elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.
A tavat körülölelő 34 hektáros erdő véd a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé. Élvezhetjük a gyógyfürdő szolgáltatásait, a sóbarlangot, az iszapmedencét, a gőzfürdőt és a jakuzzit is. 

Egyedi gyógykúra

A hévízi gyógykúra a gyógytó összetevőitől, hatásától egyedi. Három földtörténeti kor találkozik a tónál és együttesen adják mindazt, ami a gyógyászatban hasznosítható: a jégkorszaki rétlápban tör fel az a pannon mészkőben tárolt termálkarsztvíz, amelynek utánpótlása a geológiai középkor triász dolomitjából jön. A dolomit adja a gyulladásgátló kalciumot és az idegcsillapító magnéziumot, a mészkőből származik az értágító szénsav és a karbonáttól lesz bársonyos a bőr. A veszélytelen mennyiségben jelenlevő, de mégis hatásos nemesgázok a mellékvesét több gyulladásgátló hormon képzésére, a pajzsmirigyet pedig több csontépítő hormon termelésére késztetik, így ízületi betegség és csontritkulás esetén a beteg saját természetes hormonjaival tudja a saját állapotát javítani.
A termálvíz és a tó medrét borító több méter vastag tőzeg egymásra hatásával alakul ki az az iszap, mely a gyógyvíz minden kémiai anyagát koncentrálja, ezzel hatását megsokszorozza. A tőzeg tartalmazza azokat a szexuálhormonokhoz közelálló vegyületeket is, amelyek a menzeszt normalizálják, illetve a potenciát javítják. A gyógyvíz és gyógyiszap legfontosabb hatóanyaga a kén; a kénes gyógyvíz természetes gyógyszer az ízületi betegségekben.
Biofizikailag a tó indifferens hőfoka a szívet és a keringést alig terheli, a függőleges testhelyzetű fürdőzés a mozgásképességet és a vérkeringést javítja, az izmok fájdalmas görcsét pedig oldja. A nagy vízfelület a nap ultraibolya sugárzásának hatását fokozza, a párasüveg pedig  kiszűri a kóros sugarakat. 

 

Járja be a hévízi tófürdőt egy virtuális túrán!

Mozgassa a képet az egérrel (mobilon az ujjával). A nyilakra kattintva új helyszínre jut.Mutatunk egy 360 fokos képet is.


 

Nézze meg a tófürdőről készült videókat is!
 


Hova kiránduljunk a környéken? 

A város és környékének őszi-téli kirándulási lehetőségeiről itt olvashatnak részletesebben. A Rákóczi utca a fürdőhely sétálóutcája, ahol kávézók, cukrászdák között sétálva egy igazán finom teát, kávét, süteményt vagy fagyit kóstolgathatunk. Ha megkóstolnánk a helyi ízeket, látogassunk el a híres Termelői Piacra, mely a régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti területen nyílik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató. Várják azokat, akik megkóstolnák a házilag készített süteményeket, vagy akár kézi készítésű szappanokat keresnek. Keressük fel még a Hévíz Muzeális Gyűjteményt, mely betekintést ad a fürdőváros múltjába és megemlékezik a helyi orvoslás történetéről, a Szentlélek 7 ajándékát jelképező Szentlélek-templomot, vagy a híressé vált Nymphae díszkutat a Városháza előtt. Az egregyi városrész borairól híres vidék.  A város programjairól itt érdeklődhetünk. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház aktualitásairól (pl. árváltozás, akciók, programok) Kattintson az alábbi gombra...

Szállások a fürdő közelében