Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Hévíz ősszel és télen is elvarázsol a szépségével

2019. 11. 18. 20:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Miért érdemes télen is Hévízen üdülni? Mert a legnagyobb hidegben is a szabad ég alatt úszkálhatunk a világ egyik legérdekesebb tavában. Mert itt kenuzhatunk télen is a gőzölgő patakon, vagy akár a SUP-ot is kipróbálhatjuk. Mert jégdiszkón vehetünk részt, és azért is, mert ilyenkor olyan különleges múzeumokat is felfedezhetünk a Balatonon, ahova nyáron nem biztos, hogy elmennénk.

Ússzunk a szabadban mínuszokban is

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb, vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termáltava. A gyógyító erejű 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban gazdag források táplálják, amelyek bőséges vízhozamának köszönhetően a víz háromnaponta kicserélődik. A víz hőmérséklete télen nem csökken 22 fok alá, a gőzölgő vízből párasapka képződik a tó felszínén, mely gátolja a víz lehűlését, így a tó körül kialakult természetes inhalatórium jótékony hatását élvezhetjük, miközben a havas téli tájban gyönyörködünk. Az odalátogatót páratlan természeti látvány fogadja: csábítóan gőzölgő, tündérrózsáktól pompázó vízfelület. A tavat körülölelő 34 hektáros erdő véd a széltől, a szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé. Élvezhetjük a gyógyfürdő szolgáltatásait, a sóbarlangot, az iszapmedencét, a gőzfürdőt és a jakuzzit is. Esőzés, havazás esetén be tudunk húzódni a cölöpök alá és zavartalanul fürödhetünk tovább.
Hévíz ősszel és télen is elvarázsol a szépségével
A Hévízi-tó télen – Kép forrása

Maradjunk a vízen, szálljunk át kenuba

Az idei téli vízitúra szezont 2019. november 1-től 2020. március 15-ig nyitotta meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Nagy az érdeklődés a téli hévízi kenutúrák iránt, hiszen az országban ez az egyetlen nyílt víz, ami garantáltan nem fagy be még januárban sem. A Hévízi-tó forrásbarlangjából másodpercenként 410 liter, 40 fokos gyógyvíz tör a felszínre, ami ezen a patakon keresztül távozik a tóból a Gyöngyös-patak, majd a Zala-folyó, végül pedig a Balaton irányába. Fantasztikus élmény a gőzölgő patakon csordogálva, beleolvadni a békés téli tájba, és tavirózsák között evezni. Nem igényel különleges állóképességet, vagy extrém sportos felkészültséget, kisgyerekektől a nagymamákig mindenki számára élvezhető. December 8-án egy rendhagyó Mikulás SUP kalandon is részt vehetünk.
Hévíz ősszel és télen is elvarázsol a szépségével
Evezés a Hévíz-patakon – Kép forrása
 

Egy finom forralt bor és egy rétes a sétálóutcán?

A Rákóczi utca a fürdőhely sétálóutcája, ahol kávézók, cukrászdák között sétálva egy igazán finom forralt bort, vagy teát is megkóstolhatunk. A Festetics téren decemberben adventi koncertekkel, mesekuckóval, sütivásárral, és gyertyagyújtással vár a város mindenkit. Ha megkóstolnánk a helyi ízeket, látogassunk el a híres Termelői Piacra, mely a régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti területen nyílik meg. Alkalmanként autentikus zenék kíséretében méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat a látogató. Januártól márciusig csütörtökön és szombaton várják azokat, akik megkóstolnák a házilag készített süteményeket, vagy akár kézi készítésű szappanokat keresnek. Keressük fel még a Hévíz Muzeális Gyűjteményt, mely betekintést ad a fürdőváros múltjába és megemlékezik a helyi orvoslás történetéről, a Szentlélek 7 ajándékát jelképező Szentlélek-templomot, vagy a híressé vált Nymphae díszkutat a Városháza előtt.
Ez az a kisváros, amire nem elég egy nap, hogy felfedezzük minden szépségét, így találjuk meg időben a legmegfelelőbb szállást, ahol igazán kellemesen érezhetjük magunkat.

Római kori borkultúra

Az őszi szezon kedvenc helyszíne a kulináris élvezetekről híres egregyi városrész, így érdemes részt venni a „Korok és Borok” tematikus sétaúton. A tematikus séta kiindulópontja a részben feltárt és konzervált római kori rom, végpontja pedig az Árpád-kori templom; séta közben kronologikusan a római kortól a kereszténység, magyarság megjelenéséig vezetik végig a látogatót Egregy kétévezredes történelmén. Eközben kiváló minőségű fehérborokat kóstolhatunk, olaszrizlinget, szürkebarátot, vagy rizlingszilvánit.
Hévíz ősszel és télen is elvarázsol a szépségével
Egregy – Kép forrása

Jégdiszkó is várható

Ugyan a tavalyi szezonban építkezések és felújítások miatt elmaradt a jégpálya felállítása, de idei évben újra várható a termelői piac szomszédságában. A fedett sátorban kialakított jégpálya különlegessége, hogy nem előre fagyasztott lapokból alakítják ki, hanem a víz helyszíni lefagyasztásával biztosítják a sima jégfelületet. A hévízi lakosok, valamint a diákok és a nagyszüleik ingyenesen használhatják a jégpályát. A fiatalok szórakoztatására jégdiszkót is szoktak tartani.

Fedezzük fel a környéket és a különleges múzeumokat

Az alig három kilométerre fekvő Cserszegtomajt csodálatos panorámája miatt érdemes felkeresni, a 31 m magas Margit-kilátóból nagyszerű kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek. A kilátó a település Hévízhez közel eső végén, az arborétumhoz közel áll, melyben jelenleg kb. 200 fajta fenyőt és örökzöldet láthatnak az érdeklődők.
Keszthely mindössze hét kilométerre van, ékességei közül a neobarokk Festetics-kastély kihagyhatatlan, de érdemes felkeresni a különleges múzeumokat. A Marcipán Múzeum és Cukrászdában 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található. A Balatoni Múzeum a kulturális és természeti értékek megelevenítése mellett változatos programokkal gondoskodik arról, hogy minden idelátogató jól érezze magát. Emellett találunk még Babamúzeumot, Csigaparlamentet, Cadillac Múzeumot, vagy Retro játék Múzeumot.
Rezi 10 km-re fekszik Hévíztől, ha szeretnénk a 418 m magas dolomitsziklán álló rezi vár romjairól letekinteni, autózzunk pár percet. Emellett a gyerekekkel a Dínó és Kalandparkban a 230 millió évvel ezelőtti állatokat is megismerhetjük. Életnagyságukkal, hangjukkal, mozgásukkal próbálják visszaadni a természet lenyűgöző egykori teremtményeinek varázsát.
15 km-re a várostól felfedezhetjük a zalai dombok között az erdő közepén Európa egyik legnagyobb buddhista szentélyét, a zalaszántói Sztúpát. A Sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, s minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi, és egyben a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe is.
Nyitókép – Kép forrása
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...