Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Újévi fogadalmak 2024-ben – ezeket is veszni hagyjuk?

2024. 01. 26. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Év végén sokan teszünk fogadalmakat. Eljárok edzeni. Leteszem a cigit! Az első napokban, hetekben buzgón követjük célkitűzéseinket, aztán lassacskán alábbhagy a lendület. Ismerős, ugye? Mit tegyünk 2024. januárjában, hogy fenntartsuk a saját érdeklődésünket, hogy elérjük céljainkat?

Újévi fogadalmat tenni nem egy modernkori hóbort. Évszázadokra visszanyúló hagyománnyal rendelkezik, és számos kultúrában és vallásban szerepet kapott. Például a történészek egy része Julius Caesarhoz köti az évindító hagyományt, ugyanis ő volt az, aki Kr.e. 46-ban január elsejét tette meg az új év első napjának. A januárt pedig Janusról, a kétarcú istenről nevezték el. Caesar volt az első, aki neki tett fogadalmat.

Egyéb források szerint pedig ez a hagyomány még régebbre nyúlik vissza, egészen a 4000 évvel ezelőtt virágzó Babilóniáig. Állítólag ők tartottak először ünnepséget az újév tiszteletére (bár náluk március közepén, vetés idején kezdődött az új esztendő), a 12 napos ünnepség részeként pedig ígéreteket tettek isteneiknek.

A fogadalom amúgy egyfajta ideális eszköz az önfejlesztésre. Miközben sokan izgatottan tervezzük, milyen változásokat eszközölünk életünkben az új évben. Az újévi fogadalmak betartása mindig egy izgalmas kihívás fog maradni.
 

Az első és talán legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: miért fogalmazzuk meg ezeket? Különböző célokat tűzünk ki, a leggyakoribbak között szerepel az egészséges életmódra való törekvés. Manapság van elég alternatíva: az Aldi újságban is számos egészséges élelmiszer felfedezhető. Vagy kisebb változtatásként egyszerűen elegendő, ha a napi csokoládé helyett inkább egy gyümölcsöt választunk magunknak nasi gyanánt. Ezenkívül még tipikus kategóriák a tanulás vagy a munkahelyi előremenetel, vagy káros szenvedélyek elhagyása. Az újévi fogadalmak spirituális értelemben a motiváció és az önképzés eszközei lehetnek, amelyek segíthetnek az egyéni fejlődés és az elégedettség felé vezető úton.

Azonban sokan hiába fogalmazzuk meg szándékaikat, sokan küzdünk azok betartásával. A túlzott ambíció, a kitűzött cél “nagysága” idővel elrettentő lehet. Fontos reális és elérhető célokat kitűzni, és ne felejtsük el azokat folyamatosan értékelni és szükség esetén módosítani.

Az újévi fogadalmakat érdemes strukturáltan megfogalmazni, sorrendbe állítani. Az interneten számos módszert találhatunk, ezek közül az egyik az ún. SMART (Specifikus, Mérhető, Elérhető, Releváns, Időre kijelölt) célkitűzés.

Ezen felül a céljaink meghatározása, azok mérhetővé tétele, az elérhetőségük ellenőrzése, relevanciájuk vizsgálata és egy meghatározott időkeretbe való beillesztése mind hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben kövessük és érjük el, amit kitűzünk magunk elé.

Az újévi fogadalmak sikeres végrehajtásához a belső elhatározáson kívül a támogató környezet és a saját kitartásunk elengedhetetlen. Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik támogatják céljainkat, és segítenek a nehézségek leküzdésében.

A kitartás kulcsfontosságú elem, mivel az elszántság és az akaraterő nélkülözhetetlen az új szokások kialakításához és a változtatások végrehajtásához. Természetesen egy változtatással sem szükséges megvárnunk, hogy új naptári évet kezdjünk írni. Formabontó módon elhatározhatjuk például azt, hogy augusztustól tesszük le a cigarettát. Előtte van időnk felkészülni lelkiekben a változásokra, tájékozódhatunk a folyamatról, akár mások beszámolóit olvasva. Amennyiben sportolással kapcsolatos pozitív változásokat fogalmaztunk meg, akkor is érdemesebb választani egy kellemesebb tavaszi hőmérsékletet. Januárban különben is a fogadalmak miatt tele szokott lenni a konditerem.

Az új évet sokan egy mérföldkőnek tekintjük, új irányba fordulnánk, fejlődnénk. Az újévi fogadalmak kitűzése és elérésük mindig kihívások elé állít minket, de a megfelelő tervezéssel, támogatással és kitartással számos sikerélményt és fejlődést hozhatnak az életünkbe. Amennyiben még egy előző évi fogadalom betartása hosszabb időt vesz igénybe, inkább fogadjuk meg azt, hogy ezt idén is tartani fogjuk!
Kép forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...