Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Megzenésítik a harkányi gyógyvizet

2021. 06. 16. 15:29
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Június 19-én tartják Harkányban annak a színdarabnak az ősbemutatóját, amelynek cselekményét a helyi gyógyvíz legendája ihlette. Az ördög hangja Rudán Joe lesz, aki korábban a Pokolgépben és a P. Mobilban is énekelt.

Ha nem ismeri a legendát, és az előadásból szeretné megismerni, akkor előre szólunk, hogy most a cselekmény rövid leírása következik.

 

A néphagyomány szerint az ördög szemet vetett egy Harka nevű gyönyörű lányra. A lány anyja azonban azt a feltételt szabta, hogy hajnalig szántsa fel a harsányi hegyet. Az ördög aranyekével neki is látott, és időben végzett is volna. Azonban az asszony ezt látva kakakaskukorékolást utánzott, mire a környék összes kakasa válaszolt neki. Az ördög mérgében nagyot toppantott, aminek a helyén egy lyuk keletkezett, itt szállt le a pokolba. Azon a helyen pedig kén szagú víz tört fel.

 

A legendának annyi valóságalapja van, hogy a harkányi gyógyvíz valóban kénes. Ráadásul magátólt tört a felszínre, kénes mocsarat kialakítva, amelynek a területén az első fürdőépületet is felépítették 1828-ban. A hazánkban elsőként létesült hévízkút is csak 37,7 méter mélyről hozza fel a 62 fokos termálvizet, ami az alföldi termálkutak több száz vagy akár 1000 métert meghaladó talpmélységével összevetve, tulajdonképpen felszínközelinek mondható.

 

 

A zenés színdarab ősbemutatójára 2021. június 19-én este 9 órakor kerül sor Harkányban a Zsigmondy Vilmos sétány szabadtéri színpadán. Az előadást koncertek előzik meg és retro disco követi. Az ördög hangját Rudán Joe kölcsönzi majd, akit a rockzene iránt érdeklődőknek nem kell bemutatni, hiszen korábban a Pokolgépben , a P. Mobilban és a Coda zenekarban is énekelt, valamint játszott az Attila című rockoperában is.

 

Aki erről lekésik, az még bepótolhatja, mivel az ország különböző pontjain – a jelenlegi állás szerint - összesen hét alkalommal kerül bemutatásra a színmű.

 

Egy kis ízelítő abból, hogy milyen hangon fog megszólalni a színdarabbeli ördög:

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...