Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

TB támogatás - hogyan vehető igénybe a fürdőkben és a gyógyszállókban?

2011. 04. 20. 11:45
Forrás: termalfurdo.hu
Hotelvilág
A fürdők és gyógyszállók egy részében a gyógyászati szolgáltatások költségei a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbban vehetők igénybe, mint egyébként.

A társadalombiztosítási támogatás igénybevételének feltételei - a beutaló

A fürdő- vagy szállóvendég abban az esetben jogosult a társadalombiztosítás támogatásával igénybe venni a fenti szolgáltatásokat, ha érvényes szakorvosi beutalóval rendelkezik. A TB támogatás természetesen beutalóval is csak azokban a fürdőkben és gyógyszállókban vehetők igénybe, amelyeknek a fővárosi vagy megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződésben állnak.
Beutalót a következő szakorvosok állíthatják ki: reumatológus és/vagy fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvosa, ortopéd szakorvos, illetve bizonyos esetekben traumatológus szakorvos.
A kezeléseket a fürdő beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Naptári évenként összesen 2 kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15 alkalomra.

A támogatott kezelések

A fürdők és gyógyszállók által nyújtott gyógyászati szolgáltatások közül a következők vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással:
Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások:
- gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- súlyfürdő
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs
- víz alatti csoportos gyógytorna
- komplex fürdőgyógyászati ellátás
Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás:
- 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás
Egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás:
- szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta)
A komplex fürdőgyógyászati ellátás a fentiek közül négy ellátásból és ezzel együtt a fürdő szakorvosa által meghatározott fizikoterápiás kezelés fajtából áll. A komplex fürdőgyógyászati ellátást társadalombiztosítási támogatással csak olyan fürdő nyújthat, amely folyamatos reumatológus, illetőleg fizioterápiás vagy rehabilitációs szakorvosi ellátással rendelkezik, és ilyen ellátásra csak kivizsgált betegeket lehet beutalni.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem