Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Cserkeszőlői műemlék borospince

Cserkeszőlő
További információ
A Cserkeszőlő közelében, az egykori Szinyei Merse-kastélyhoz tartozó, 1902-ben épült borospince műemléki védelem alatt áll. 
Cserkeszőlőn járva észrevehetünk egy kisebb dombot, melynek lábánál egy különleges kis ház áll. A kontyolt nyeregtetejével, a faoszlopokra támaszkodó tornácával arra ösztönöz minket, hogy közelebb lépjünk, és nem csalódunk, amikor belépünk. A faragott rozettás ajtó mögött ugyanis lépcső vár minket, ami a borkóstolóba vezet. Az 1983 óta műemléki védelem alatt álló borospince története az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza. Ekkoriban a Szinyei Merse család szőlőbirtokának központja volt, a különleges mivoltát az adta, hogy itt készült az ürmös bor. A festőművész gyakran tartózkodott itt, a háborút követő zűrzavarban azonban elvesztek a környékkel kapcsolatos alkotásai.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Cserkeszőlő látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók

Részletek

Nagy-Fertő
Cserkeszőlőt nemcsak a gyógyvíz vagy a borok, hanem az olyan védett természeti területei miatt érdemes meglátogatni, mint a Nagy-Fertő.
Részletek

Tiszakürti Arborétum
A Tiszakürti Arborétum meglátogatásra legalkalmasabb a Tisza-menti növénygyűjteményt virágba borító május és a pompás lombszíneződést hozó október.
Részletek

Kunhalmok
Tájvédelmi szempontból különleges antropogén eredetű értéket képviselnek a kunhalmok Cserkeszőlő közelében. 
Részletek

Tiszakécskei Holt-Tisza
A tiszakécskei Holt-Tisza és a környező nádasok igen gazdag növény- és állatvilágnak adnak otthont.
Részletek

Programajánló