Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Csongrádi Kónya-szék

Csongrád
További információ
A 456 hektáros csongrádi Kónya-szék különleges természetmegőrzési terület löszös, homokkal fedett hordalékkúp síksággal, a lankás hátak között időszakosan vízzel borított szikes laposokkal.
A Duna-Tisza közi hátság keleti részén a térség képe megváltozik és egy lösszel, homokkal fedett hordalékkúpsíkságra érünk, melyet időnként szikes kapcsolatok szakítanak meg. Ezek közül az egyik az 1998 óta védett területként nyilvántartott Kónya-szék. A Csongrád-Kiskunfélegyháza vasútvonal megépítésével a táj arculata megváltozott és két részre osztotta a valamikor egységes területet. Az eredetileg vízben gazdag rész mára csak emlék, mert a lecsapolócsatorna szinte teljesen kiszárította a vidéket. A védettségét elsősorban a növényvilágának köszönheti, amely ma is őrzi a szikespusztákon megszokott képet, a gyakran felbukkanó fajok közé tartozik a koloncos legyezőfű és a lila ökörfarkkóró.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Csongrád látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...