Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Csongrádi Kónya-szék

Csongrád
További információ
A 456 hektáros csongrádi Kónya-szék különleges természetmegőrzési terület löszös, homokkal fedett hordalékkúp síksággal, a lankás hátak között időszakosan vízzel borított szikes laposokkal.
A Duna-Tisza közi hátság keleti részén a térség képe megváltozik és egy lösszel, homokkal fedett hordalékkúpsíkságra érünk, melyet időnként szikes kapcsolatok szakítanak meg. Ezek közül az egyik az 1998 óta védett területként nyilvántartott Kónya-szék. A Csongrád-Kiskunfélegyháza vasútvonal megépítésével a táj arculata megváltozott és két részre osztotta a valamikor egységes területet. Az eredetileg vízben gazdag rész mára csak emlék, mert a lecsapolócsatorna szinte teljesen kiszárította a vidéket. A védettségét elsősorban a növényvilágának köszönheti, amely ma is őrzi a szikespusztákon megszokott képet, a gyakran felbukkanó fajok közé tartozik a koloncos legyezőfű és a lila ökörfarkkóró.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Csongrád látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Móra Ferenc Emlékház
Móra Ferenc szülőháza a 19. század közepén készült nádtetős épület Kiskunfélegyházán. Itt kapott helyet a Móra Ferenc Emlékház. 
Részletek

Kiskun Múzeum
Kiskunfélegyházán, az egykori Kiskun Kapitányság székházában kapott helyet a Kiskun Múzeum, régészeti, néprajzi és képzőművészeti kiállításokkal.
Részletek

Művelődési Központ és Városi Galéria
A csongrádi Városi Galériában havonta nyílnak időszaki kiállítások hazai és külföldi kortárs művészeti alkotásokból, kiemelten preferálva a pályakezdő fiatalokat.
Részletek

Csongrádi Kézművesházak
A Csongrád belvárosában található Kézművesházakban élő skanzenként ápolják a hagyományokat.
Részletek

Programajánló