Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Erkel Ferenc Emlékház

Gyula
További információ
https://www.erkelemlekhaz.hu/
http://www.gyulavaros.hu/muzeumok/erkel-ferenc-emlekhaz-gyula

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 100 - 1500

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett + Szabadtéri


A tanítói lakás 1795-ben épült, az iskolai rész azonban 1829-1830 telén megrongálódott, mai formájában Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére. Az Erkel család 1808-1841 között lakott az épületben. 
Az állandó kiállítás során Erkel szülőházának valamennyi helyisége megtekinthető. Az épület eredeti funkcióját figyelembe véve, az iskola-lakóház kettősségében mutatja be Erkel Ferenc életét és munkásságát, valamint a családja történetét, emléktárgyait.  
A kiállítás nyitóterében Európa himnuszait bemutató terminálok fogadják a látogatókat, a himnuszok meghallgathatók, ill. magyar fordításban olvashatóak. Ezt követően az európai zene terme következik, ahol a zeneszerző élete képekben követhető nyomon. A 19. századi osztályteremben az egykori oktatással és az Erkel család történetével ismerkedhetünk meg. Ezután a zeneszerző életművét bemutató „Erkel-terem” nyílik meg a látogató előtt, ahol a zeneszerző személyes tárgyai, relikviái vehetők szemügyre: pipája, sétabotja, tintatartója, papírvágó kése, karmesteri pálcája, utazásai során használt néma zongorája, a kitüntetésekként kapott serlegei és egyéb dísztárgyai.
A kiállítás következő része a család egykori otthonát idézi fel, a hálószoba, a szalon és a népies konyha következik. A kiállítás utolsó helyszíne a vetítőterem, melyben Erkel életéről, illetve műveiből készült filmrészleteket nézhetnek meg az érdeklődők.
Az épület egy igazi látogatóbarát múzeum, mely méltón állít emléket a himnusz atyjának, a magyar nemzeti opera megteremtőjének. Udvarát úgy alakították ki, hogy a hangosítási lehetőségekkel összekapcsolt előadótér alkalmas kisebb hangversenyek, illetve rendezvények lebonyolítására. A zeneszerző sakktevékenységére utalva egy élősakk játék lebonyolítására alkalmas nagyméretű sakktábla is megtalálható itt. 
Az emlékházat Gyulán, az Apor Vilmos tér 7. szám alatt találjuk, a bejárat a Dürer utca felől közelíthető meg. Jegyárakról itt olvashat. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Gyula látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...