Győri Bazilika

Győr
További információ
A Győri Bazilika alapítása Szent István király nevéhez kötődik, az épület komoly történelmi múlttal rendelkezik.
A győri egyházmegye története egészen Szent István koráig nyúlik vissza, hiszen az első templomot már 1033-ban megépítették – ezt az évszámot a templom északi oldalfalán lévő dombormű a mai napig őrzi. A Győri Bazilika, más néven Nagyboldogasszony Székesegyház, első formájában román stílusban épült, melyen a tatárjárás nyomot hagyott. Bár renoválták – az eredeti irányzatnak megfelelően –, alig 20 évvel később ismét megrongálódott. Az 1400-as évek végén gót stílusban építették újjá, ennek emlékét őrzi a sekrestye padlása és a tetőtér, a Mária iránti tiszteletből készíttetett márványoltár pedig Zichy Ferenc munkáját dicséri. Az épület a II. világháborút sem úszta meg: leégett, a teljes felújítására az 1970-es években került sor. A győri székesegyházat II. János Pál pápa 1996-ban emelte bazilika rangra.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Győr látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók

Részletek

Esterházy-palota
A győri Esterházy-palota épülete középkori eredetű apró házak összeépítésével a XVIII. században nyerte el mai formáját.
Részletek

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
11 kiállítóhellyel, megyei hatókörű városi múzeumként működik a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. 
Részletek

Győri zsinagóga
A neoromán stílusú, nyolcszög alaprajzú győri zsinagógát a neológ izraelita egyházközség 1868-1870 között építtette.
Részletek

Püspökvár
A Káptalandomb egyik meghatározó épületegyüttese a Püspöki Palota, vagy más néven a Püspökvár, az ezeréves győri püspökség székhelye. 
Részletek