Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Intercisa Múzeum

Dunaújváros
További információ
Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


A látványtár régészeti részében az újkőkortól a törökkorig terjedő időszakból előkerült tárgyak láthatók, a néprajzi részben az egykori Dunapentele emlékei, a történeti részben egyebek mellett a szocializmus korát képviselő jelvények, emlékplakettek is megtekinthetők.
A múzeum első emeletén található az állandó kiállítás, mely a város történetét mutatja be az újkőkortól az 1970-es évek közepéig. A bronzkori részben láthatóak a kiemelkedő jelentőségű kozideri bronzkincsek. A római kiállításrészben nagyrészt az egykori Intercisa római katonai táborából és a hozzá tartozó polgári település területéről előkerült tárgyak láthatók, közülük érdemes megemlíteni Pannonia legszebb Mithras domborművét. 

A kiállítás keretein belül a város és a vasmű építésének emlékei is megtekinthetők. A zászlók, tervrajzok, földmérő eszközök, az egykori építők által használt vaságy és egyéb, a város létrejöttéhez kapcsolódó tárgy közül említésre méltó, az úgynevezett Vörös könyv, amely azokat az aláírásgyűjtő íveket tartalmazza, melyekben a település lakói és dolgozói Rákosi Mátyástól azt kérik, hogy az újonnan épülő várost Sztálinról nevezhessék el.

 

A második emelet rendszeresen időszakos kiállítások ad helyet, ezek között megtalálhatók régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti tárlatok is.

 

Járja be a múzeumot egy virtuális túrán!


 

Közeli fürdő

A dunaújvárosi fürdő két szinten, 1971 m2 vízfelületen 14 db kül- és beltéri medencével, gyermekpancsolóval, 7 csúszdával (3 a fedett részben található), exkluzív Római Fürdővel, benne finn és infraszaunák, gőz- és aromakabinok, jakuzzi, pihenő- és merülőmedence kínálatával várja a testi és lelki feltöltődésre vágyókat.