Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Intercisa Múzeum

Dunaújváros
További információ
Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


A látványtár régészeti részében az újkőkortól a törökkorig terjedő időszakból előkerült tárgyak láthatók, a néprajzi részben az egykori Dunapentele emlékei, a történeti részben egyebek mellett a szocializmus korát képviselő jelvények, emlékplakettek is megtekinthetők.
A múzeum első emeletén található az állandó kiállítás, mely a város történetét mutatja be az újkőkortól az 1970-es évek közepéig. A bronzkori részben láthatóak a kiemelkedő jelentőségű kozideri bronzkincsek. A római kiállításrészben nagyrészt az egykori Intercisa római katonai táborából és a hozzá tartozó polgári település területéről előkerült tárgyak láthatók, közülük érdemes megemlíteni Pannonia legszebb Mithras domborművét. 

A kiállítás keretein belül a város és a vasmű építésének emlékei is megtekinthetők. A zászlók, tervrajzok, földmérő eszközök, az egykori építők által használt vaságy és egyéb, a város létrejöttéhez kapcsolódó tárgy közül említésre méltó, az úgynevezett Vörös könyv, amely azokat az aláírásgyűjtő íveket tartalmazza, melyekben a település lakói és dolgozói Rákosi Mátyástól azt kérik, hogy az újonnan épülő várost Sztálinról nevezhessék el.

 

A második emelet rendszeresen időszakos kiállítások ad helyet, ezek között megtalálhatók régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti tárlatok is.

 

Járja be a múzeumot egy virtuális túrán!


 

Közeli fürdő

A dunaújvárosi fürdő két szinten, 1971 m2 vízfelületen 14 db kül- és beltéri medencével, gyermekpancsolóval, 7 csúszdával (3 a fedett részben található), exkluzív Római Fürdővel, benne finn és infraszaunák, gőz- és aromakabinok, jakuzzi, pihenő- és merülőmedence kínálatával várja a testi és lelki feltöltődésre vágyókat.