Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Jakob Bleyer Heimatmuseum

Budaörs
További információ
A Heimatmuseumnak otthont adó Wéber-ház öt egymáshoz fűződő kisebb-nagyobb szobájában hajdan jómódú gazdapolgár-család lakott. A kiállítás az 1946-os elűzetéssel szétvert gazdapolgári életmódot mutatja be.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


A házat 1888-ban Wéber János építette, akinek fia, Lipót és felesége Éberhardt Éva ugyancsak a házban lakott gyermekeikkel. A család több generációja élte itt mindennapjait az 1970-es évek végéig, amikor is ifj. Wéber János Budaörs Város Tanácsának adta el a házat. Az egykori német lakosság tárgyainak és írásos emlékeinek gyűjtése kezdődött, végül megalapították a Helytörténeti Gyűjteményt, mely 1987-ben nyílt meg.  

 

Különleges volt a vasalt kötényes női öltözet, a csizmanadrágos gazdaruha. A magasra vetett, monogrammos ágyakon női főkötők gyűjteménye látható. A gazdapolgár szoba fontos része a három-négy fiókos sublót, melynek tetejét a család vallási életét jelképező Krisztus- és Mária-szobrok, a család imakönyvei díszítették. Az egykori német konyha, valamint a szabad kéményes szoba is látható. 

 

A következő két terem néhány tárggyal és iratokkal mutatja be a német gazdapolgár hétköznapjait. A régi tervrajzok megőrizték az egykori Budaörs legjellegzetesebb barokk-kori épületeit. Egykori fényképek a családok életét, a híres virágszőnyeget mutatják.

 

Közeli fürdő

budaörsi fürdő korszerű létesítményében tanuló- és versenymedence is található. A feltöltődni vágyók pedig nyáron a strandrészen, télen pedig a wellness részlegben pihenhetik ki a mindennapok fáradalmait. A versenymedence tíz sávval rendelkezik, a kezdők pedig egy 16 méteres medencében tanulhatnak. A wellness részlegben jakuzzi, szaunák és gőzkabin is található. A pezsgőfürdő frissítő hatását egyszerre tíz ember is élvezheti. A részlegben továbbá két nyolc személyes szauna és hűsítő dézsafürdő áll a fürdőzők rendelkezésére.