Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kalocsai hímzés

Kalocsa
További információ
A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert ma is; Magyarországon sehol máshol nem festik az asszonyok virágokkal tele a lakóházak falát és a tornácokat, csak ezen a vidéken.
A kalocsai hímzés pályafutásának kezdete a 19. század második feléig nyúlik vissza, amikor még a hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, a mintákat pedig lyukakkal rajzolták ki. Ezt követte a fekete, majd a kék-fekete, illetve a kék-piros irányzat, melyek nemcsak önállóan, hanem kombinálva is megjelenhettek. A napjainkban jellemző feltűnő zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát a 20. század elején még visszafogott arányban használták, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A legismertebb, helyi elnevezésű színek a tulipiros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigysárga, a fecskenyakvörös, a vadgalambkék, a gálickék és a bársonykék. A kalocsai hímzés a nyomda megjelenésének köszönheti fejlődését, hiszen így az asszonyok dönthettek a kész minták vagy a saját kezűleg alkotott minták mellett.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Kalocsa látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...


Fürdők
Csajda Fürdő