Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kántor Sándor Fazekasház

Karcag
További információ
A Kántor Sándor Fazekasház látogatói bepillantást nyerhetnek a 19. századi magyar parasztság mindennapjaiba. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 300 - 500

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


Kántor Sándor 1953-ban az elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet. Ezt követően megbízták, hogy a brüsszeli világkiállításra készítsen olyan tárgyakat, amelyek jól tükrözik a magyar fazekasság szellemét. Az egyszerű használati tárgyakon kívül miskakancsókat és díszedényeket készített. Az 1958. évi Brüsszeli Világkiállításon Kántor Sándort a zsűri Grand Prix-vel díjazta. A belgiumi sikereket követően különösen ülő és álló női és férfialakjai, valamint állat- és madár alakjai lettek népszerűek. Ezek mellett azonban továbbra is készített egyéb dísz- és használati edényeket. Számos alkotása magyarországi köz- és magángyűjtemények mellett eljutott Angliába, Kínába, az Amerikai Egyesült Államokba. Kántor munkásságának egészére jellemző, hogy a különböző fazekasközpontok elemei, szín- és formavilága nem összekeveredve érvényesültek, hanem mindig megtartották eredeti jellegüket. 
A házban korabeli használati tárgyakat tekinthetünk meg, és az alföldi népművészet világába is bepillanthatunk. A látogatók Kántor Sándor életművét csodálhatják meg.
Az épület Karcagon, Erkel Ferenc u. 1. szám alatt található.

Járja be a fazekasházat egy virtuális túrán!

Közeli fürdő

karcagi fürdő télen-nyáron várja a látogatókat. A pihenésre, regenerálódásra vágyó vendégeket többféle fedett és nyitott medence, valamint a környező kutakból érkező, gyógyhatású termálvíz kényezteti Karcag fürdőjében.  A nyár folyamán öt nyitott medence – gyógy-, látvány- és gyermekmedence, illetve három fedett medence áll fürdőzők rendelkezésére, télen a fedett medencén kívül két gyógymedence is nyitva áll.