Quantcast

Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Kékfestő Műhely

Tiszakécske
További információ
A tiszakécskei Kékfestő Műhely múlt század eleji berendezéseivel, formakészletével az ipartörténet ritkaságaihoz tartozik. 
A kékfestés hagyománya hazánkban a 17. századra nyúlik vissza, ekkoriban érkezett a holland hajórakományon az első kelet-indiai indigó szállítmány, amely a kékfestés meghatározó alapanyaga. Ezt eleinte az egyházban használták, és a főurak viselték, maga a kifejezés pedig az 1770-es években jelent meg először. A szakmának a Kovács család az írásos emlékek szerint 1878 óta hódol. Az első műhelyük Kecskeméten kapott helyet, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet, az 1920-as években pedig a család egyik tagja Tiszakécskén alapított műhelyet. Utóbbit napjainkban is megtekinthetjük, az itt tett látogatásunk alkalmával a 19. századi gépeket, eszközöket és a tájegységekre jellemző mintafákat vehetjük közelről szemügyre.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Tiszakécske látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...