Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Klapka György Múzeum - Komárom

Komárom
További információ
A komáromi Klapka György Múzeum 1996-ban megnyílt főépületének állandó kiállításán a brigetioi ásatások freskó- és tárgyi leletei, valamint az 1998 nyarán talált szarkofágok láthatók.
A környéken a régészek több nagyméretű, terrazzo-padlós, freskó- és stukkódíszes lakóházat tártak fel. A II-III. század fordulóján készült freskók egy része már külföldet is megjárta. A dongaboltozatos mennyezetet díszítő lovas nőalak és a négy évszakot megszemélyesítő portrék egyedülálló alkotások a provinciális festészetben csakúgy, mint azok a lakóházból előkerült falfestmények, amelyek kifeszített állatbőröket és ételt felszolgáló alakokat jelenítenek meg.
A Klapka György Múzeum kiállításának látványos darabja az a három szarkofág, amelyet csontvázzal és teljes leletanyaggal – ékszerekkel, használati eszközökkel – mutatnak be. A kislányt, a germán harcost, valamint a családtagokat rejtő sírokat 1998 nyarán tárták fel a MOL Rt. Szőnyi Gyártelepén, a brigetiói katonaváros egykori temetőjében.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Komárom látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...