Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Lipcsey-kúria

Tiszafüred
További információ
A tiszafüredi klasszicista stílusú Lipcsey-kúriában 1949-ben nyílt meg a Kiss Pál Múzeum, amely az első falumúzeum volt az országban. 
Tiszafüreden járva rábukkanhatunk egy földszintes, téglalap alakú, kontyolt nyeregtetős épületre, aminek különlegességét a timpanonos potikusz, az oszlopos tornác, illetve a kontyolt tetős bővítmény adja. Belépve egy kisebb pince és az egykori fűtési rendszerhez tartozó dongaboltozatos folyosó vár minket. A kúria építésének pontos idejét homály fedi, de a Lipcsey családtagok szerint az 1750-es években került rá sor. Bár erre vonatkozóan nincsenek egyértelmű bizonyítékok, az tény, hogy a történelem során több átépítésen esett át – utoljára az 1930-as években a konyhával bővült. A körülötte lévő hangulatos angolpark növényzetét pedig az akkori szokásoknak megfelelően az ország egész területéről, és külföldről is gyűjtötték.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Tiszafüred látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...