Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Pásti utcai orthodox zsinagóga

Debrecen
További információ
A debreceni ortodox közösség Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. Ortodox zsinagógája 1894-ben épült fel a Pásti utcában, a belváros közelében. A zsinagógában 2015-ben kulturális-turisztikai látogatóközpont is megnyitotta kapuit, amely a debreceni zsidóság történetét, a zsidó vallást és hagyományokat mutatja be látogatóinak. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0

Jelleg: Templom, egyéb vallási épület

Fedett


A Pásti utcai zsinagógát hivatalosan 1902-ben avatták fel. A háborúban az épületkomplexum annyira megrongálódott, hogy végül 1984-ben be kellett zárni. Évtizedekig állt üresen, végül 2001-ben részleges felújításon esett át, majd a teljes restaurálása 2012-ben kezdődött el. 2015-ben teljes pompájában nyitotta meg kapuit az ortodox zsinagóga, ahol egy kulturális-turisztikai központot is létrehoztak.

A látogatóközpont galériájában egy állandó kiállítás keretében megismerkedhetünk a zsidósághoz kapcsolódó emléktárgyakkal, vallási kellékekkel, valamint rendszeresek a képzőművészeti bemutatók is. A zsidó közösség áldozatainak emlékére az udvaron Holokauszt-emlékhelyet avattak fel, ugyanis az egykor 12 ezres lélekszámú közösség fele a Holokauszt áldozatává vált. A mai kis létszámú közösség aktív egyházi és közösségi életet él, ápolja örökségét, hagyományait. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Debrecen látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...