Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Savaria Múzeum

Szombathely
További információ
A Savaria Múzeum Szombathely legnagyobb múlttal rendelkező múzeuma.
A Vas megyei Savaria Múzeum egy polgári kezdeményezésnek köszönheti létrejöttét. Az 1800-as évek második felében egy tanár alapította meg a Régészeti Egyletet és elkezdte kialakítani a gyűjteményt, amely nagyszámban tartalmazott római kori emlékeket, illetve a magángyűjtők által adományozott tárgyakat. Az 1900-as években elérkezett az idő egy múzeum megépítéséhez, amelyet a későbbiek tovább bővítettek.
Sajnos a történelmi események itt is nyomot hagytak, a világháborús bombázások következtében ugyanis több műtárgy megrongálódott. Napjainkban az idelátogatók mintegy félmillió régészeti, néprajzi, történeti, valamint természettudományi tárgyat, illetve több kiállítást is megtekinthetnek. A múzeum dísztermében láthatók a Jáki apostolszobrok, a késő román művészet legszebb hazai példái. A kőtárban az alagsori Lapidarium legjelentősebb emlékei a capitoliumi triász szobortorzói, a fogadalmi oltárok, pogány és ókeresztény sírkövek találhatók.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Szombathely látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...