Quantcast

Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Szent Anna Székesegyház és Főplébánia

Debrecen
További információ
A debreceni Szent Anna Székesegyház Debrecen első katolikus temploma, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye székesegyháza, amely a megyeszékhely belvárosában áll, a  Szent Anna utcában. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1 óránál kevesebb

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0 Ft

Jelleg: Templom, egyéb vallási épület

Fedett


1719 nyarán gróf Csáky Imre bíboros elhatározta, hogy Debrecenben, saját költségén templomot építtet. A tervek elkészítésével az olasz Carlonét bízta meg. A templom építését piarista szerzetesek kezdték meg 1721-ben, az alapkövet Kébell Mihály címeres püspök helyezte el július 26-án, Szent Anna napján. A templomot Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére gróf Csáky Miklós váradi püspök szentelte fel 1746-ban. A templom 1811-ben tűzvészben megrongálódott, újjáépítésével Povolny Ferenc építőmestert kérték fel. 1834-re a torony nélküli, barokk stílusú templom két copf stílusú tornyot kapott, homlokzatán megmaradtak a mészkőszobrok. 1848 decemberében Petőfi Sándor fiát, Zoltánt a templom plébániáján keresztelték meg. A mészkőszobrok később erősen megkoptak, végül az 1928-ban végzett renoválás során eltávolításra kerültek. Homlokzatán ma 3 szobor áll, Szent Imre herceg, Szent István, valamint Szűzanya szobra, utóbbit a gyermek Jézussal ábrázolják. 1980-2001 között a plébánia épületet többször felújították. A templomot 1993-ban II. János Pál pápa emelte székesegyházi rangra a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megalapításával. 2015. július 26-án felavatták a székesegyház előtt Csáky Imre bíboros bronzszobrát.
A templom a déli városrész fontos csomópontjánál található, a Hősök terén lévő körforgalom szomszédságában, a Rudnay Sándor téren.


Járja be a debreceni Szent Anna Székesegyházat egy virtuális túrán! 

Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával). A nyilakra kattintva új helyszínre jut.Nézze meg a Szent Anna Székesegyházról készült videókat is!
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Debrecen látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...