Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Vasúttörténeti Múzeum

Dombóvár (Gunaras)
További információ
A város vasúttörténetét bemutató kiállítás a modern kor, a 21. század nemzedékének tisztelgése a dombóvári vasutas családok nagy generációi előtt. 

Nekik ajánljuk: Családok, Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


A vasúttörténeti gyűjtemény létrehozása Beles Lajos (1941 - 2007) főművezető nevéhez fűződik. A kiváló szakember munkatársaival és vasútbarátok segítségével, valamint Harangozó László vontatási főnök támogatásával 1988-ben nyitotta a sokak által várt kiállítást.
Dombóvár életében a vasút és a vasutasság az 1870-es évektől vált egyre meghatározóvá. Az itt látható és böngészhető gyűjteményi anyag egy elkötelezett és szolgálatra kész társadalom közösségi működését és önzetlen megnyilvánulásait mutatja be. A ma is hírneves "dombóvári vasúti csomópont" távoli és közeli múltja tele van vidám és meghitt történetekkel, sorsok és nagyszerű cselekedetek, kiemelkedő személyiségek és a háttérben mindig megbújó, az értékeket őrző és átörökítő kis- és nagycsaládok erős kötelékével.
A kiállításban szereplő mozdonytáblák, oktatási eszközök, mozdonyórák, valamint a különböző szakkönyvek, utasítások, egyéb szolgálati iratok elsősorban a Vontatási Főnökség munkájához, múltjához kapcsolódnak. Ez a tartalom az utóbbi időkben bővült más főnökségek anyagával pl.: Fatelítő, Osztószertár Főnökség, sőt, az adományozóknak köszönhetően több vasúti területet érintő tárgyakkal (pl.: mozdony-kocsilámpák, szakkönyvek, személyes iratok, igazolványok, munkaruházat, alaprajzok, stb.).

Közeli fürdő

A dombóvári fürdő nyitott és fedett medencéi, szaunái, csúszdái és szabadtéri sportolási lehetőségei több korosztály számára is kiváló kikapcsolódási lehetőségeket biztosítanak, legyen szó strandolásról vagy gyógyfürdőzésről. A Gunarasban két gyógy-, két gyógykezelő, két úszómedence, szauna mártózó, valamint idényjelleggel hét szabadtéri medence vehető igénybe. Ezeken kívül egy 50 méteres úszó-, két gyermek-, két gyógyvizes ülőmedence, egy strand- és egy élményelemes gyermekmedence, illetve egy négypályás óriáscsúszda szolgálja a kikapcsolódni, sportolni és pihenni vágyó vendégek igényeit.

 

 


Fürdők
Gunaras Fürdő