Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Így viselkedjünk a szaunában - tanácsok kezdőknek

2013. 03. 19. 12:41
Forrás: termalfurdo.hu
Szauna
Az igazi szaunaélményhez meg kell ismerkednünk a szaunázás alapvető szabályaival. Egy korábbi cikkben tisztáztuk, mi mindenre kell figyelni már a belépés előtt, most nézzük, hogyan kell viselkednünk a szaunában, illetve a kilépés után!
Itt próbálunk segítséget nyújtani azok számára akik csak most kezdik, vagy még nem mélyültek el a szaunázás és a wellness világában. Megnézzük mire figyeljünk oda, hogy tényleg felhőtlenül pihenhessük ki magunkat, hogyan állítsuk egészségünk szolgálatába ezt a rendkívül ősi módszert, megnézzük mik az illemszabályok és szokások ma a szaunákban és a pihenő idők alatt.

Viselkedjünk visszafogottan

Ne bámészkodjunk, ne feszélyezzük magunkat és ne viselkedjünk kihívóan. Élvezzük a test és lélek szabadságát, viselkedjünk természetesen, akármilyen alkatúak és korúak is vagyunk. Bármennyire is zavarban érezzük magunkat a pőreségünkért a magunkra tekert lepedő és törölköző gátolja a bőr szabad légzését és izzadását, viszont erősíti a kipállás veszélyét. Ennek ellenére elfogadott hogy a férfiak a derekuk köré, hölgyek pedig mell fölött megkötött szaunalepedővel szaunázzanak. Sokan, akik idegenkedtek a meztelenségtől szép lassan megszokták, és megérezték a fürdőruhás és a naturista szaunázás közötti különbséget. Ha valaki figyel magára a felszabadult érzésre, meg fogja érteni miről szól ez. Szégyenlősebbeknek megnyugtatás képpen annyit, hogy itt kevesebben nézik meg őket, mint a strandon, fürdőruhában.
Lehetőség szerint ne beszélgessünk hangosan a szaunában, hagyjuk, hogy a velünk szaunázók pihenhessenek, relaxáljanak, ne zavarjuk őket. Beszélgetve a szaunázás sokkal fárasztóbb a szervezet számára, és még a méregtelenítés befejezése előtt elfáradhatunk. Élvezzük a csendet és hagyjuk, hogy más is ezt tegye.
Szaunázás közben minél kevesebbet fészkelődjünk vagy üljünk át másik helyre, főként ne tornázzunk. A mozgás ezen a hőmérsékleten a szükségesnél jobban megterheli a légzést és keringést.
Ne használjunk a szaunában dörzskefét, egyrészt másokat zavarhatunk vele, másrészt megterheli a szervezetet, és a keringést az izzadság ledörzsölése. Így nem marad lehetőség a párolgással való hőelvonásra és a bőrfelület hűtésére.

Ne foglaljuk a helyünket

Ha ki kell mennünk, vagy elég volt a melegedésből akkor se foglaljuk magunk vagy más számára a helyet még a  második szaunamenethez sem. Töröközőnket vigyük ki, hagyjunk leülni másokat is. A szaunában mindenki ott ül vagy fekszik ahol éppen helyet talál, erre nem kell engedélyt kérni senkitől sem, de vigyázzunk, hogy mindenki kényelmesen elférjen szükség estén egy kicsit húzzuk össze magunkat.

Hogyan "locsoljunk"

Ha szeretnénk párásítani vagy illóolajos vizet ráönteni a szaunakövekre, akkor előtte a szaunában mindenkit kérdezzünk meg, hogy nem zavarja-e. Ha valaki nem szeretné tartsuk tiszteletben a kérést és várjuk meg míg távozik. Ha valaki vizet locsol a kályhára  akkor illik legalább 3-4 percig nem kimenni, hagyni, hogy a forró gőzből mindenki kivehesse a  részét. Természetesen ha rosszul leszünk akkor semmi ne tartson vissza minket, de csak ebben az egy esetben. Ha van szaunamester, és a házirend szerint ő figyeli szauna páratartamát, akkor ezt a feladatot hagyjuk meg neki, így elkerülhetőek a félreértések és viták. Ma már vannak modern szaunák ahol a ráöntést és párásítást automatika végzi. Ilyenkor vagy az ajtó felett, vagy valahol a szaunában egy figyelmeztető lámpa gyullad ki. Ha már terveztük a kimenetelt, akkor most tegyük meg, ne akkor amikor a rendszer bespricceli a kályhára a  vizet és elkezdődik a párásítás. Ha nem tudjuk milyen helyen vagyunk és kinek a feladata a  ráöntés és párásítás akkor nézünk körül  a szaunában: találnunk-e dézsát és kanalat erre a célra. Ha van, akkor általában szabadon tehetjük rá a vizet a kövekre. Szauna olajokkal az élmény fokozható, de használata esetén vigyázzunk, hogy kimondottan erre a célra gyártott anyagot vigyünk be magunkkal, mert nem minden illatanyag alkalmas, és használható szaunázás közben, pontosan tartsuk be az adagolási utasításokat. 

Figyeljünk egymásra

Ha észrevesszük, hogy valaki rosszul lett azonnal segítsünk neki, kísérjük ki és hívjunk segítséget.
A másik oldalról viszont ha valaki nem tartaná be a szabályokat, finoman figyelmeztessük, segítsünk neki megismerni, megtanulni, élvezni a szauna adta örömeket, de semmiképp ne oktassuk ki.

Ha szaunaprogramon veszünk részt

A szaunaprogramokra érkezzünk időben, felkészülten, wc és zuhanyhasználat után szárazra törölközve. A program alatt a szaunamester utasításait tartsuk be, kövessük pontról pontra. Általában a szükséges kellékeket nem kell nekünk vinni, ő fogja szétosztani a megfelelő időpontban. Elsődlegesen ő vigyáz a tisztaságra, adott esestben lefedi a padokat tiszta lepedővel. Ilyenkor saját szaunalepedőnket kint is hagyhatjuk, meztelenül vagy lepedőnket magunkra terítve lépünk a szaunába, és foglaljuk el helyünket. Ha a kiosztott segédanyagok (méz, só) bedörzsöléséhez segítségre van szükség akkor ismerősök vagy párok nyugodtan fordulhatnak egymáshoz, óvatosan bekenve átmasszírozva egymást, így még kellemesebbé válik a program ezen része, de ismeretlenül elég kockázatos másokat megkérni erre. Óvatosan használjuk ezeket az anyagokat ne többet, mint amennyit a szaunamester javasol, és felvitel közben mi is vigyázzunk a tisztaságra, lehetőleg ne kenjünk vele mindent össze. Kimenni a szaunaprogram alatt nem ildomos, csak végszükség esetén hagyjuk el közben a szaunát, úgy, hogy előre jelezzük távozási szándékunkat a ráöntést végző szaunamester felé. A szaunaprogram végén a szaunamesternek jár a taps.

Bent ne igyunk

Soha ne együnk vagy igyunk a szaunában (kivéve ha ez a szaunaprogramok része, és a szaunamester ajánlja), legfőképpen alkoholt ne. A felgyorsult anyagcsere miatt az alkohol sokkal hamarabb fejti ki hatását. A normál folyadékpótlást is hagyjuk a szaunázás végére, szervezetünk működésének szempontjából nem mindegy honnan von el vizet. Ha ez a folyadékpótlás lehetővé válik a bélrendszerből, akkor elmarad a salaktalanítás. Folyadék hiányában a melegítés hatására vérünk átmenetileg besűrűsödik, majd lehűlés után újra felhígul a szövetekben tárolt víz által. Ez a folyamat teljesen veszélytelen, serkenti sejtjeink működést. Szaunázás után viszont pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget 100%-os gyümölcslével, limonádéval vagy tiszta ásványvízzel.

Ne mászkáljunk a szaunából ki-be

Igyekezzünk lehetőség szerint akkor kimenni, amikor éppen jön be, vagy megy ki valaki. Az ajtó nyitogatásával a bent ülőket zavarjuk, és sok esetben feleslegesen szellőztetünk.
Ha a szaunában volt módunk lefeküdni, és úgy pihenni, akkor mielőtt kimennénk mindenképpen szép lassan üljünk fel, hagyjuk hogy a keringés helyre álljon és csak utána induljunk el kifelé, így elkerülve  a szédülést és az ájulás veszélyét.
Ugyanakkor semmiképp ne maradjunk a szaunában túl hosszú ideig. Amikor azt érezzük, hogy ki kell mennünk, távozzunk.

A pihenés

A szaunából kilépve első dolgunk kell legyen, hogy lemossunk magunkról az izzadtságot. Ezt követően dönthetünk úgy, hogy megmártózunk a hidegvizes merülőmedencében, jéggel vagy hóval hűtjük magunkat vagy pedig hagyjuk lassan lehűlni a testünket. Az előbbi esetekben,  tulajdonképpen egy sokknak tesszük ki a szervezetünket, ami edzi a testünket, ugyanakkor fárasztó is. Az utóbbi esetben ez a sokkhatás nem érvényesül, a szervezetünk nem terhelődik olyan mértékben, ez pedig edzettségtől függően lehetővé teszi, hogy a szokásosnál több alkalommal menjünk vissza a szaunába.
A pihenő ideje legalább annyi legyen két kör között, amennyit előzőleg a szaunában tartózkodtunk, és figyeljünk arra, hogy a piehés közben se zavarjunk másokat.
A pihenőidő nagyobb részét érdemes nagyjából vízszintes helyzetben eltölteni. A legideálisabb, ha egy pihenőágyon félig hátradőlt helyzetben a térdünket a szívünk magasságáig húzzuk fel.
 
 
 
 
 
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...