Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabétesz) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, központjában a széhidrát-anyagcserezavara áll. Oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. Mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. A cukorbetegség tünetei: fáradtság, teljesítménycsökkenés, farkasétvágy, izzadás, fejfájás, gyakori vizeletürítés, szomjúságérzet, testsúlycsökkenés, éjszakai vádligörcsök, látászavarok, viszketés (gyakran a nemi szervek és a végbélnyílás  környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín, otencia- vagy menstruációs zavarok. A betegség szövődményei közé tartozik a magas, illetve alacsony vércukorszint, ketoacidózis, szemészeti szövődmények, vesekárosodás, perifériás idegrendszeri károsodás, magas koleszterin- és zsírszint, kardiovaszkuláris problémák és a szív koszorúereinek betegségei. A kialakult cukorbetegséget meggyógyítani nem lehet. A kezelés célja az anyagcserezavar minél maradéktalanabb megszüntetése, mely történhet injekciós inzulinkezeléssel, orális antidiabetikummal, valamint megfelelő étrend és diéta betartásával, rendszeres testmozgással. 

A betegségre az alábbi gyógyvizek ajánlottak

Fürdőkben


Témába vág

Minden, amit a 2-es típusú cukorbetegségről tudni érdemes

Milyen tünetei vannak, hogyan alakul ki, és hogyan kezelhetjük a cukorbetegséget? Hogyan ismerhetjük fel a cukorbetegség típusait? Milyen ételeket fogyasszunk és milyeneket ne?

Egyre több magyar szenved a gyógyíthatatlan betegségben

Hazánkban közel 600 ezren szenvednek cukorbetegségben, a kezelésben - az orvosok utasításainak betartása mellett - sokat segíthetnek gyógyvizeink is.