Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Hogyan lesz hatékony a légzés úszás közben?

2024. 06. 07. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
Nem is gondolnánk, milyen fontos a helyes levegővétel az úszás során, mely kihat a teljesítményünkre, és akár a kedvünket is elveheti a további edzésektől, ha nem érzünk rá a megfelelő technikára. Ebben nyújtunk segítséget, úszásnemek szerint részletezzük, melyiknél milyen szabályok szerint lélegezzünk. 
A vízben bizonytalanul mozgók legnagyobb félelme: hogyan kapok levegőt. A kezdők általában minden úszásnemben korábban veszik a levegőt az ideálisnál, tehát kapkodnak a levegőért. Amikor kialakul a légzés ritmusa, az biztonságot, stabilitást ad az úszónak, ezzel a rutinnal pedig már könnyen tud a többi feladatára koncentrálni. Legfontosabb tehát a megfelelő időpontú légvétel.

Hátúszás

A levegő beszívását és kifújását bizonyos mozgáspillanatokhoz érdemes kötni. Ez lehet az egy kartempóra, vagy a két kartempóra történő légzés. A levegővétel és kifújás amatőr szinten nem pontos ritmus szerint megy végbe, de versenyszinten a belégzés a jobb, a kilégzés a bal kartempóra esik, vagy fordítva, az úszó döntése alapján, nem zárva ki, hogy néhány megerőltető helyzetben (forduló előtt, vagy közvetlen utána) gyakran megduplázzák a ritmust, kartempónként a teljes légzési ciklust véghezvíve.
Általában a jobbkezesek a kilégzést a víz alatti jobb kar húzására-tolására helyezik, és ritkán fordul elő ennek fordítottja. A két kartempóra történő légzésnél az egyik karra esik a beszívás első, a másik karra a második fele, és kilégzéskor is ugyanígy. Ahhoz, hogy elég mennyiségű levegőt tudjunk beszívni, a rekeszizom felé kell tágítani a tüdőnket, ez talán a legnagyobb különbség a hétköznapokban megszokott pihegő légzéshez képest.

Gyorsúszás

Valamennyi úszásnem közül a gyorsúszásban a legnehezebb a levegővételt elsajátítani. Kezdő úszók egyik leggyakoribb hibája, hogy gyorsúszás közben csupán a fejüket elfordítva, azt kiemelve a vízből próbálnak levegőt venni. Ehelyett az egész felsőtesttel kell elfordulni a test hosszanti tengelye körül, úgy, hogy eközben a fej a gerinccel, az áll pedig a szegycsonttal egy vonalban marad.
Minden második harmadik vagy negyedik karhúzásnál van légzés. A "nem lélegző" fázisban a medence aljára nézünk, lélegzés közben pedig oldalra, fejünk a gerincünk vonalával továbbra is egyvonalban áll. Fontos, hogy eltaláljuk a törzs elfordításának megfelelő mértékét a vízben, mert túlságosan oldalra kifordulni sem szabad! Leggyorsabban úgy tudnánk úszni, ha nem törnénk meg a mozgást légvétellel. Ha helyesen lélegzünk, akkor a levegővételek természetesen illeszkednek a karmunkához. Fontos, hogy a kar végig nyújtva maradjon magunk előtt, amíg vesszük a levegőt, a kézfej pedig kicsit lefelé mutasson, ezzel segítve a stabil testhelyzet megőrzését a vízben. Kicsit olyan érzés, mintha egy víz alatti korlátban kapaszkodnánk bele magunk előtt, amíg levegőt veszünk. A karunkkal a húzómozdulatot csak akkor indítsuk el, amikor a fej elkezd visszaérkezni a vízbe. 
A lábtempó elsődleges feladata a gyorsúszás során a test stabilizása, ezért fontos, hogy légzés közben is változatlan intenzitással végezzük a lábtempót! A kilégzés orron, szájon egyszerre folyamatosan történik mindaddig, amíg a következő belégzésre sor nem kerül. Abban az esetben, ha nem sikerült kifújni az úszónak a levegőt, akkor azt belégzés előtt, még a vízben kell megtennie. Az elhasznált levegő teljes kiürítése a tüdőből nagyon fontos része a hatékony légző technikának. A légszomj érzést általában nem az elégtelen belélegzett oxigén, hanem a benntartott széndioxid okozza! A rövidtávúszók légzésvisszatartással úsznak, vagy 50 méteren egyszer-kétszer vesznek levegőt. A hosszútávúszóknál a kettes, és a váltott légvétel is előfordul. A legegyszerűbb minden harmadik karhúzásnál belélegezni, ez elég kell, hogy legyen a lassú, illetve közepes tempójú úszás során.
Gyorsúszás

Pillangóúszás

A pillangóúszásnál a karhúzás biztosítja a felsőtest kiemelkedését, magától értetődően erre az időszakra esik a levegővétel. Amikor az úszó a hullámmozgás alsó pontján van, és mindkét kezét előrenyújtja, meg kell várnia a pillanatot, amikor az ujjak elérik a víz szintjét. Ekkor erősödik a levegő kifújása, a préselés. A karhúzás megindítását azonnal követi a fej megemelkedése, és megkezdődik a levegő beszívása, amikor a húzás befejező szakaszban vagyunk, és a tolás megkezdődik. A tolás végén visszahatjuk a fejet.
Abban az esetben, ha az úszó a húzást előbb kezdi meg, mint ahogy a keze felér, akkor hiába emeli a fejét a karmozgás megfelelő fázisában, a levegővétel a kar előrevitelének szakaszára tolódik el, ami kellemetlen hatást fejthet ki. Az íves, lendítő mozdulat, ami a szép hullámmozgást hozza létre, megtörik. Az eredményes levegővétel érdekében meg kell állítania a kézmozgást a combnál, megindul a lecsúszás, de a kéz még hátul van. A mélyre került váll már nem tudja olyan szabadon végrehajtani a kar előrevitelét, és mintegy előreszakítja a karjait az úszó. Az egész ritmustalanná válik, ennél fogva lassabb is lesz.
pillangouszas

Mellúszás

A levegővétel végrehajtása látszólag egyszerű, azonban nem megfelelő időben és nem kellő mértékben vett légvétel számtalan hiba forrása lehet. A levegővétel érdekében a fej emelkedése akkor kezdődik, amikor a karok megindulnak. Amíg a fej emelkedik, a karok is haladnak a beforgató mozgás felé. Ekkor vesszük a levegőt. Amíg a karok megkezdik a lefelé nyomást, a lábak még nyújtva vannak. Ha a test vízszintes helyzetben van, természetesen szintén rontjuk a módszer hatásfokát, ám az előrehaladás azért működni fog. Ilyenkor kint tartjuk fejünket a vízből, ami nem az igazi, nem egy versenytechnika, de lehet így is. Belégzést követően az áramvonalasság érdekében az úszó a fejét visszahajtja a két kar közé. Mellúszásnál a szabályok értelmében minden kartempóra levegőt kell venni.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...