Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Tanulni a legjobbtól kell! Hosszú Katinka és az Iron Swim

2021. 06. 23. 19:35
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás

Nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt tíz év legismertebb és legsikeresebb sportolója Hosszú Katinka. Pályafutását számos világkupa győzelem, világ és európa bajnoki cím valamint a 2016-os olimpia 3 aranyérme mellett talán az jellemzi a legjobban, hogy ő volt az első úszó, aki a vegyesúszás mind az 5 számában világrekorder volt egy időben.

Az Iron Ladyként emlegetett sportolónő úszóiskolája is egyre népszerűbb, az Iron Swim az úszásoktatástól a versenyző nevelésig a sportág minden területén magas színvonalú munkát folytat. 

 

Miből lesz az úszózseni?

Hosszú Katinkának a vérében van az úszás, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy nagyapja, Bakos László volt az első edzője. A bajai évek alatt alapozták meg azt a kitartást és akarást, ami később a legmagasabb címig, az olimpiai aranyig vitte pályáján Katinkát. 

14 évesen már magyar bajnok (400m vegyes) volt,következő évben pedig a felnőttek között állt helyt a medencében. Még ebben az évben (2004-ben) megszerezte első felnőtt érmét, az EB-n bronzérmes lett. 

 

Irány az arany

Az igazi sikerek 2009-ben kezdődtek, amikor a római világbajnokságon a két bronz mellé egy aranyérmet is behúzott. 2010-ben a budapesti EB-n már hullottak az érmek, csapatban és egyéniben egyaránt. 2011-ben azonban nem jöttek az eredmények, ekkor váltott edzőt és kezdett dolgozni későbbi férjével Shane Tusuppal. És a sikerek visszatértek. 2013-ban két nap alatt négyszer úszott világcsúcsot, eredményei felsorolására külön cikket kellene szentelni, nem meglepő hát hogy az Európai Úszószövetség ebben az évben a legjobb európai úszónőnek választotta. 

 

A csúcs szédítő magassága

A riói olimpián karrierje sosem látott magasságokba emelkedett. Három aranyérmet szerzett,  400 méteres vegyesúszásban új világcsúccsal lett bajnok, majd megnyerte a 100 méteres hátúszást és a 200 m vegyest is, 200 háton pedig ezüstérmes lett. Ekkor már hangos volt a sajtó sajátos felkészülési módjától, melyet Shane Tusuppal fejlesztettek tökélyre. Eszerint az úszónő folyamatosan magas terhelés alatt volt a fontosabb megmérettetések előtt is, versenyről versenyre járva építette fel csúcsformáját, ezeket a felkészülése részének tekintette. A rövid pályás világbajnokságok legeredményesebb úszónőjévé vált, amikor a kanadai világbajnokságon 7 aranyat és 2 ezüstöt zsebelt be. 

Hosszú Katinka az első úszó, aki egyszerre tartotta a világcsúcsot a vegyesúszás mind az 5 számában  - 400 és 200 méteren valamint rövid pályán 400, 200 és 100 méteren.

 

Az Iron Aquatics  váltás

2018 sorsfordító esztendő volt Hosszú Katinka életében. Férjével elváltak útjaik, magánéletüket és sport karrierjüket is külön folytatták. Az Iron Aquatics, ami közös vállalkozásuk volt, ekkor vált inaktívvá.

Ebben az évben is 4 arannyal zárta a világbajnokságot, de talán ennél is fontosabb, hogy az év nyarán alapította meg az Iron Swim úszóiskolát, ami azóta egyre népszerűbb. 

Az iskola alapja az a tudás, amelyet Katinka amerikai évei alatt szerzett és az a rutin, amelyet közel negyed százados pályáfutásának köszönhet. 

Az Iron Lady itt, az Iron Swimben hozta létre azt a közeget, ami az úszás megtanulásától, egészen a sikeres versenyekig megfelelő szakmai és emberi hátteret tud biztosítani a csatlakozóknak. 

 

Az Iron Swim úszóiskola és a versenyek

Az Iron Swim egy Katinka számára fontos helyen, hazai pályán elért legutóbbi sikerei helyszínén, a Duna Arénában  működik. Nyáron elsősorban a táborok és intenzív, úszásoktatásra szerveződő programok vannak a középpontban, de az iskola célja több annál, hogy megtanítson minél több gyermeket és felnőttet jól úszni. 

Az első lépés, hogy sokan szeressék meg az úszást, a rendszeres mozgást. De az Iron Swim Budapest a fiatal versenyzők folyamatos, magas színvonalú szakmai támogatását is biztosítja, 3 korcsoportot készítenek itt fel hazai és nemzetközi megmérettetésekre. Emellett a senoiroknak is helyet biztosítanak, hogy lehetőségük legyen a nemzetközi masters versenyekre felkészülni, méghozzá magas színvonalú környezetben, profi szakmai támogatással. 

 

A Duna Aréna építése miatt a szomszédos Dagály Fürdő egy ideig nem volt látogatható, azonban épp az Aréna miatt újult és szépült meg, és annak funkcióit egészíti ki. Amikor a Duna Arénában nemzetközi versenyeket rendeznek, a Dagály úszómedencéit is igénybe veszik, így a nagyközünság számára ezek ilyenkor csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A Dagály Strand élmény és gyerekmedencéi természetesen ilyenkor is használhatóak.


 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem