Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Hét dolog, amit Bécsben látni kell

2023. 05. 08. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Végre megérkezett  a jó idő, semmi sem tarthat vissza minket egy kis kirándulástól. A „hova menjünk” kérdés mindig nehezen megválaszolható feladvány, de van egy ötletünk, amivel nem lehet tévedni: akár egy napra is irány Bécs!
Az osztrák főváros mindig is kedvelt úti cél volt a magyarok körében, akár városnézési céllal, akár szórakozás vagy bevásárlás végett keltek útra honfitársaink. Az utóbbi időben már a gasztro- és wellness turizmus is sokakat irányít Bécsbe. Több, mint 10 éve adták át a város ultramodern fürdőkomplexumát, a Therme Wient, amely hatalmas tereivel és luxus szolgáltatásaival mindenkit már első látásra rabul ejt. Természetesen, ha valaki Bécsig utazik, vannak alapvető látnivalók és jellegzetességek, amelyeket látni kell. A következő hét dolgot például egészen biztosan nem érdemes kihagyni.

1. A város lelke: a Stephansdom

Ha egy bécsi képeslapot szeretnénk készíteni és azon gondolkodnánk, mi kerüljön rá, sokunknak egészen biztosan az osztrák főváros gótikus székesegyházának, a Stephansdomnak a képe ugrik be. A templom a belváros közepén, a Stephansplatzon magasodik Bécs fölé. A dómba belépve elámulunk a szépséges gótikus oszlopok, a lenyűgöző szobrok és oltárok láttán. Érdemes is felmenni a 137 méter magas István-toronyba is, ahonnan csodálatos kilátásban lehet részünk. Összesen 13 harang lóg a templomban, itt található Európa második legnagyobb szabadon lengő templomi harangja. A Stephansdom Bécs minden látogatója számára a kötelezően megtekintendő látványosságok közé tartozik, miután megnéztük, jól eshet egy finom bécsi kávé a Stephanzplatz kávézóinak valamelyikében.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

2. Bécs színe: A Hundertwasserhaus

Bécs harmadik kerületében található a Hundertwasserhaus, amelyet az 1980-as években építettek fel egy olyan társasházként, amely az ember és a természet kapcsolatának harmóniáját igyekszik kifejezni. Az épület ma 52 lakást és 4 irodát tartalmaz 19 terasz társaságában, különleges formáját pedig 250 fa és bokor színesíti. A Hundertwasserhaus számtalan újdonságot, korábban, és azóta sem alkalmazott elemet hozott az építészetbe, ezáltal egyenetlen padlója mellett különlegessége, hogy tetejét fűvel, illetve földdel fedték be – ami rendkívül jó szigetelőanyagnak bizonyult –, szobáinak ablakaiból és teraszairól pedig hatalmas fák nőttek ki, ezáltal nem csak futó- és kúszónövények fedik az épület falát, hanem teljes fák nőnek ki az ablakokon. Se Ausztriában, sem Európában nem épült hasonló azóta sem.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

3. A vízben tükröződő kastély

Savoyai Jenő herceg építtette magának a Belvedere nevű nyári palotát – akkor még Bécs városkapui előtt. A barokk palotacsoport két kastélyból áll, ahol mára az osztrák művészet remekei – a középkortól napjainkig – találtak otthonra. A Belvedere parkja a barokk tájépítészet mesterművének számít. A kastély előtt úgynevezett tükör-tó helyezkedik el, amelyben a kastély homlokzata tükröződik. Három nagy vízmedencés terasz köti össze a Felső és az Alsó-Belvederet. A Kammergarten eredetileg a ház urának és legközelebbi kísérőinek fenntartott magánkert volt. A kastélyparkban található alpesi kert a legrégibb ilyen jellegű kert Európában. A tavaszi napfényben igazán kellemes sétálgatni a kertben, vagy üldögélni néhány órát a szépen gondozott fák között.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

4. Császárok otthona

A Bécs szívében található Hofburg eredetileg valóban egy középkori vár volt, de erre ma már csak a várkápolna emlékeztet. Ahogy nőtt a Habsburgok hatalma és ezzel együtt a birodalom nagysága, úgy épült ki ez a pompás rezidencia. Napjainkban a Hofburgban található az ország miniszterelnökének hivatala, egy jelentős kongresszusi központ, valamint a Spanyol Lovasiskola lipicai lovai is. A legtöbben azonban a császári helyszín érdekességeire kíváncsiak: a Sisi Múzeum, az Ezüstkamra és a Császári lakosztályok mind-mind végignézhetők. Ha valaki csak egyetlen napra érkezik az osztrák fővárosba, akkor is érdemes egyet kiválasztani a Hofburg kiállításai közül, vagy ha ez nem fér bele az időbe, legalább tenni egy jó nagy kört, érintve a kastélyhoz tartozó botanikus kertet, a parkot és a lovardát is.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

5. Szórakozás „magas szinten”

Azt mondják, ha valaki nem járt a Práterben, és nem ült a régi bécsi óriáskeréken, nem is járt az osztrák fővárosban. A bécsi Práter modern élményvilág, amelyben több mint 250 attrakció biztosítja a szórakozást: többek között az óriáskerék, egy 117 méter magas láncos körhinta, valamint egy beltéri hullámvasút. A Práter minden bizonnyal legismertebb attrakciója a bécsi óriáskerék. Ez 1897 óta emeli a levegőbe utasait villamos kocsikra hasonlító fülkéiben. A Práter vidámparkjának, a Wurstelpraternek a bejárata nosztalgikus élményvilággá alakult át, amely az 1900-as évek egykori Práterét kelti életre. A parkban gyerekek és felnőttek, idősek és fiatalok egyaránt találnak magunknak játékot és szórakozást.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

6. Királyi kastély pandával

A bécsi Schönbrunni kastély mellett található állatkert a világ legrégebb óta működő állatkertje, és már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet. A pandabébi, a kiselefánt és sok más ritka állat évente több mint 2 millió látogatót vonz ide. A Schönbrunni állatkert a világ egyik legmodernebb és legjobb állatkertjének számít. Az állatok kifutója különösen nagy területtel rendelkeznek és a természethez közel találhatóak. Itt több mint 700 állatfaj él, többek között szibériai tigris, koala és páncélos orrszarvú. Az állatkert minden évben újabb tágas létesítményekkel és állatotthonokkal bővül, történelmi bája azonban mégis megmaradt.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell

7. Sacher torta és bécsi szelet

Bécsben járva kihagyhatatlan a tradicionális helyi gasztronómia. A bécsi konyha ízei a sok hasonlóságot mutatnak a magyar konyha fogásaival, köszönhetően az összefonódott történelemnek. A bécsi szeletet óriási méretben, burgonyasalátával árulják, hozzá sör dukál. Az édességek között a Sacher torta, a császármorzsa és rétes. Mindegyik kihagyhatatlan, csakúgy, mint az erős és zamatos bécsi kávé.
Hét dolog, amit Bécsben látni kell
Képek forrása:  Gerfried Wagner - Pixabay (nyitókép) stadtrundfahrt.com (2.), wien.info (3.), belvedere.at (4.), austria-forum.org (5.), all-austria.org (6.), wienna.at (7.)
Fürdőajánló
Therme Wien

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...