Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Kirándulás és csobbanás Szlovénia mesebeli tájain

2021. 11. 05. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Egy kicsiny ország varázsol el bennünket, ha átlépünk a szlovén határon. Csónakázzunk a világ egyik legszebb gleccsertaván, kanyarogjunk szurdokban, sétáljunk fel a ljubljanai várba, ismerjük meg a legszebb szőlővidéket, és ha megfáradtunk, keressük fel a legközelebbi fürdőket, ez lesz a hab a szlovén tortán.

Bled-Bohinj-Vintgar

Közép-Európa legszebb gleccsertava a Bledi-tó, legmélyebb pontja a 30 métert is eléri. A tó közepén található kis szigetre épült a szerencsehozó templom, ahova 99 lépcsőt megmászva juthatunk el, és ha már ott vagyunk, meg kell kongatnunk a kívánságot teljesítő harangot is. A világ egyik legcsodásabb szurdokvölgye tárul elénk, ha az 1,6 km hosszú Vintgarba látogatunk. A szurdokban folyó víz minden árnyalatát megcsodálhatjuk és végigsétálhatunk a függőleges sziklafalba rögzített függőjárdákon. A Bohinj-tó a természet szerelmeseinek ideális úti cél, hiszen az Alpok csúcsai között frissülhetünk fel Szlovénia legnagyobb természetes tavánál, amin télen korcsolyázni is lehet.
A Bohinji síterep közelében találjuk az Aquapark Bohinjt, amely már többször is elnyerte a "Szlovénia legjobb uszodája" címet. Találunk benne nagymedencét, gyermekmedencét, pezsgőfürdőt, csúszdát, sodrófolyosót, zenebarlangot, szerelembarlangot, mászófalat, török és bioszaunát.
Kirándulás és csobbanás Szlovénia mesebeli tájain
Bledi-tó

Ljubljana

A szeretet városának, az ország fővárosának szimbólumát, a ljubljanai várat a "szlovén Akropolisznak" is nevezik, a vár már az illír és kelta időkben is lakott volt. Itt "raboskodott" Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke is. Manapság már siklóval is megközelíthetjük, vagy hangulatos ösvényeken sétálhatunk fel. A város sétálóutcája hatalmas, autóktól mentes és barátságos, kisvárosias hangulatot varázsol a Ljubljanica folyó által kettészelt belvárosba. A parton éjjel-nappal nagy a nyüzsgés, egymást érik az éttermek, a kávézók, a teraszok és itt magasodik a csodaszép Ferences templom is. Legszebb és legnagyobb parkja a Tivoli park, ahol egy kastélyt is meglátogathatunk. Ljubljana 2016-ban Európa Zöld Fővárosa volt.
Ha a városnézés után szívesen lazítanánk modern fürdőben, akkor vegyük az Atlantis Vízipark felé az irányt, mely a központtól pár percre található. Európa egyik legnagyobb vízi parkjában gyerekeknek szóló kalandvilág, termálfürdők és szaunavilág is rejtőzik. Összesen 16 kültéri és beltéri medencéből és 15 különféle szaunából választhatunk. Csúszdák, gejzírek, földalatti barlang, vízesés és pezsgőfürdő vár azokra, akik itt eresztenék ki a fáradt gőzt.
Ha gyógyfürdőt keresünk, 30 km-re a várostól az ország legfiatalabb gyógyfürdő központját se hagyhatjuk ki, a Terme Snovikot, ahol kalciumban és magnéziumban gazdag gyógyvizet próbálhatunk ki. Mi vár ránk? Többek között örvénymedence, úszómedence, vízesések, gejzírek, masszázsmedence, jégszauna, Kneipp fürdő.
Kirándulás és csobbanás Szlovénia mesebeli tájain
Ljubljana

Celje-Lasko

Celje Szlovénia harmadik legnagyobb városa hosszú és viharos történelmi múlttal, figyelemre méltó magyar kötődéssel. Leghíresebb látnivalója ugyanis az impozáns látványú és remek kilátással bíró vár, az ország egyik legszebbje. Szimbolikus épület még a Városháza. A közelben található Szlovénia legnagyobb víztározója, a Smartinsko-tó, mely maga az érintetlen természet, a környezet szépsége, és gazdag kulturális hagyománya számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, pihenésre. Celjéhez összesen 21 település tartozik, melyeket a termálvíz köt egy csokorba. Mindegyik közelében van legalább egy gyógyfürdő vagy wellness központ, melyek egész évben vonzzák a turistákat. Lasko kisvárosa főleg gyógyfürdőjéről és söréről híres.
A sörfőzde látogatást követően csodáljuk meg az óvárost, aztán tervezzük pihenésünket a Thermana Laskoba, melynek vízét már a rómaiak is használták különféle betegségek kezelésére. Jó eséllyel gyógyíthatók segítségével, a krónikus ízületi gyulladások, a magas vérnyomás, és a gerincbántalmak. Még Ferenc József is megfordult a fürdőben egy-egy kúra erejéig. Persze nem csak gyógyulni lehet, számtalan élményelemet is találunk a fürdőben. Hullám-, gyerek-, termál medencék, pezsgőfürdő, Kneipp és sodrómedence, csúszdák és persze egy modern szaunavilág.

Ptuj-Maribor

Ptuj Szlovénia legrégebbi városa, a Dráva partján fekszik, várának művészeti galériája az ország egyik legszebb barokk és gótikus gyűjteményével büszkélkedhet. A vár mellett egy másik híres látnivaló az ókori Mithras-szentély, mely a 2. században épülhetett. Ebből a korszakból származik a város egyik legértékesebb műemléke, az Orpheus-oszlop. A Városi Torony előtt, a Szlovén tér közepén láthatjuk az 5 m magas, márványból készült monolitot, mely Ptuj egyik szimbóluma. Számos hagyományos vásárt, fesztivált és karnevált tartanak egész évben. Közülük a leginkább figyelemreméltó a Szlovénia karnevál, amikor a fura jelmezekbe és álarcokba öltözött férfiak óriási zajjal próbálják elűzni a gonosz szellemeket.
Maribor az ország második legnagyobb városa hangulatos óvárosával, pezsgő életével, néhány figyelemreméltó látványosságával, a télen-nyáron kitűnő kirándulási, sport lehetőségeket nyújtó Pohorje hegység közelségével, mindenképpen megér egy látogatást. Sétálóutcája tele van kávézókkal, környékének borai messzeföldön híresek, de ami igazán népszerűvé teszi a várost, az az ország legnagyobb síközpontja.
Gyógyfürdőinek egyike a 35 éves Ptuj Gyógyfürdő, melynek 4.200 m2 belső és külső vízfelülete van, valamint a legnagyobb vízicsúszda rendszere az országban. Tizenkét medence, pezsgőfürdő, lassú folyó, hullámmedence és vízsugár masszázs várja itt a látogatókat. A helyi termálvizet a szakértők jó szívvel ajánlják reumás megbetegedésekre és a bőrgyógyászati panaszokra is.
Kirándulás és csobbanás Szlovénia mesebeli tájain
Ptuj – Kép forrása

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...