Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Kiszárította a téli hideg? Tudjuk a megoldást

2017. 02. 22. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A bőr, a szemek, az orrnyálkahártya és száj érzékeny felülete tél végére nagyon sokat veszít nedvességtartalmából. Egy amerikai magazin összegyűjtötte a tél végi fontos „pótlandókat”.
A szakértők szerint, amikor csökken a szabadban a páratartalom, ráadásul a lakásban a fűtőtestek és kályhák folyamatosan szárazon tartják a levegőt, a bőr, a szemek, az orrnyálkahártya és száj érzékeny felülete tél végére nagyon sokat veszít nedvességtartalmából és kiszárad. Természetesen az lenne az ideális, ha egész télen odafigyelnénk és folyamatosan megfelelő szinten tartanánk a vízháztartást, de gyarló emberek révén legtöbben tél végén kapunk észbe, amikor már megjelennek a szárazság jól látható és érzékelhető tünetei. De nyugalom, az amerikai magazin tél végi „tűzoltásra” is kínált alternatívát

Több szemcsepp és kevesebb tévé

Ahogy telnek az évek, a szemünk úgy lesz egyre fáradékonyabb és szárazabb. A téli hideg és a szél, valamint a szobai száraz hőség és alacsony páratartalom súlyosbítja a szemszárazságot. Ha ehhez még hozzávesszük a hideg évszakban megnövekedő monitor és tévé bámulásával (hiszen kevés a szabadtéri program) töltött órák számát, könnyen rájöhetünk: szükség van némi gyógyírra. A megoldás enyhébb esetben műkönny vagy recept nélkül kapható szemcsepp rendszeres használata, de jót tehet – ha nem allergiás – a kamillás borogatás is. Ha a szemszárazság már a látásban is zavarja, érdemes szakember tanácsát kérni.

Fontos a párologtatás

A másik probléma – bár van, akinél a nátha egészen más tüneteket okoz – az orrnyálkahártya téli kiszáradása. Az alacsony páratartalom és a szeles idő megnehezíti az orrjáratok  megfelelő nedvességi szintjének biztosítását. Így az orr kiszárad, extrém esetben kirepedezik, ami a baktériumok elszaporodásához és fertőzéshez vezethet. A megoldás az állandó, nagyon száraz levegő esetén fokozott párologtatás a lakásban. Ha bekövetkezett a baj, próbálja a gőzfürdőt vagy az otthoni gőzölést, esetleg a gyakori forró fürdőzést. A megfelelő orrspray is megoldást kínálhat, de vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel, nehogy nedvesítés helyett még jobban kiszárítsa az orr meggyötört nyálkahártyáját.

Ne feledkezzünk el az arc és testápolásról

A legtöbbeket érintő probléma a téli hidegnek és a száraz levegőjű fűtött lakásnak köszönhetően a bőr kiszáradása. A bőr ilyenkor gyakran viszket, irritált, ami sokszor vezet ekcéma, pikkelysömör és más krónikus betegségek kialakulásához. A szakemberek szerint a bőr 40 év felett sokat veszít természetes nedvességtartalmából, ezért azt rendszeresen pótolni kell. Ahhoz, hogy folyamatosan védjük a bőrünket, érdemes lerövidíteni a fürdések idejét és zuhanyozás után mindig töröljük szárazra a testünket. Válasszunk a nyári vizes krémek helyett zsírosabbat és ne felejtsük naponta többször is bekenni vele legalább az arcunkat és a kezünket. A kozmetikumok esetében nem árt átnézni az összetevőket, hiszen jó, ha a termék glicerint, ceramidot, hialuronsavat, dimetikont, szőlőmag olajat vagy mandula olajat, shea vajat és tejsavat tartalmaz.

Szóljon hozzá