Öt tipp, hogy ne csak egy hétig tartson a diéta
Ha megfogadja a tippjeinket, hosszútávon is be tudja majd tartani az egészséges étrendet.
Mindenki számára ismerősek azok a nagy elhatározások, amiket ki-ki havonta, ki-ki évente hoz meg: "mostantól egészségsebben fogok táplálkozni és le is fogok fogyni - esküszöm". Aztán nem telik el egy-két hét és máris egy gigantikus méretű csoki torta felett görnyedünk, visszatérve a korábbi étkezési szokásainkhoz. No de mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen? Ha ezt az öt ajánlást megfogadja, biztosan sokkal könnyebb lesz hosszú távon is egészségesen táplálkozni.
1. Ne mondjon le a kedvenc ételeiről
Nem kell búcsút mondania azoknak az ételeknek, amiket a legjobban szeret. Sőt, ha megörvendezteti magát időnként egy aprócska csemegével, az még segíthet is betartani az új étrendet. Bármi is legyen a kedvence biztos, hogy valamilyen formában bele lehet "passzírozni" még egy fogyókúrás étrendbe is. Az egyik variáció, ha a nasinak valamilyen alacsonyabb kalóriatartalmú változatát választjuk, ezt meg tehetjük például a csokikkal és a sütikkel is. Egy másik módszer, ha jobban odafigyelünk az adagokra; nem kell megenni például egy egész zacskó chipset, vagy egy egész tányér sült krumplit. Ha köretként fogyasztjuk az utóbbit, a szokásos adagnak legalább a felét helyettesítsük valamilyen zöldséggel. Természetesen a cél továbbra is az, hogy étrendünk minél több gyümölcsöt, zöldséget, fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazzon, de hagyjunk egy kis helyet a kevésbé egészséges kedvenceknek is.
2. Olyat egyen, amitől elégedett lesz
Ha állandóan éhes, nehéz lesz betartani az új, egészséges diétát. Ráadásul a kutatások szerint minél éhesebbek vagyunk, annál hajlamosabbak vagyunk a következő étkezés alkalmával gyorsabban enni. Ennek következtében extra kalória bevitelt produkálunk, mert a szervezet nem tud időben jelezni, hogy már elég volt. Bár a fogyókúra és az egészséges étkezés szempontjából is fontos, hogy ne tömjük tele magunkat, nem szabad egész nap korgó gyomorral mászkálni. Két tápanyag kiválóan segít a teltségérzet kialakulásában, a protein és a rost. Remek proteinforrás a natúr joghurt, a csirkemell, a tonhal, a tofu és a mandula, a több rost érdekében pedig fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget. Ezek azontúl, hogy rostban gazdagok, kalóriaszegények is, no meg vitaminnal is tele vannak.
3. Apró lépések
Nincs szükség nagyon drasztikus változásokat erőltetetni, például egy egész ételcsoportot kizárni az étrendünkből. Érdemes inkább apró lépésekkel indulni, ha hosszú távú változásokat szeretnénk elérni, ugyanis ezeket könnyebb beépíteni a napi rutinunkba. Olyasmikkel érdemes kezdeni, mint hogy uzsonnára csomagolunk magunknak egy kis répát vagy almát ahelyett, hogy csokit vásárolnánk az automatából. Végül a sok kis változtatás összeadódik egy egészségesebb étrendé.
4. Ne akarjon tökéletes lenni
Igen gyakori hiba, hogy túlzásokba esünk, amikor új étrendet próbálunk kialakítani, például megfogadjuk: nem fogyasztunk többé cukrot, soha többé nem nyúlunk a kenyeres kosárhoz vagy mindig csak zöldséget eszünk vacsorára. Ahelyett, hogy a tökéletesre törekedne, legyen inkább realista; olyan étrendet állítson össze, amit valóban be is tud tartani. Állítson kisebb, konkrét célokat maga elé minden héten, például cserélje le a vacsorája felét zöldségre. És attól sem kell kétségbeesni, ha megcsúszik az ember. És ha már megtörtént...
5. Azonnal térjen vissza az eredeti kerékvágásba
Ha megcsúszott az új étrenddel és a kelleténél több pizzát evett, ahelyett hogy elmerülne az önostorozásban, inkább térjen vissza mihamarabb az egészséges rutinhoz. Tartsa szem előtt, hogy egyetlen botlás nem nullázza le az eddigi teljesítményét - de ha egy félrecsúszás miatt feladja az egészet, akkor tényleg felesleges volt minden addigi törekvés. Tudomásul kell venni, hogy előfordulnak kisebb visszaesések, a lényeg, hogy hosszútávon tudjuk tartani magunkat az egészséges étrendhez.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Termálfürdő.net