Tíz jó tipp, hogy télen is egészségesen táplálkozzunk
Az egészséges táplálkozásra télen jobban kell ügyelnünk, mert kevesebb a természetes, vitaminban gazdag friss élelmiszer. A hideg miatt pedig szervezetünk nagyobb energiabevitelt kíván.
1. Az almában lévő vitaminok többsége a héjában vagy közvetlenül a héj alatt rejtőzik. Ezért ne foszd meg értékes tápanyagaitól ezt a remek nyári gyümölcsöt! Típusától függően 5-35 mg C-vitamint tartalmazhat, de van még benne vas, magnézium ami jó az izomnak és ízületeknek egyaránt.
2. Dobd fel étrendedet csírákkal! Ezek a fejlődő növényi parányok koncentrált állapotban tartalmazzák az élettanilag fontos anyagokat, így segítenek csúcsformába lendülnöd! Csipegethetsz belőlük, eheted őket a müzlidhez, natúr joghurthoz keverve, szórhatod a szendvicsek vagy grillezett húsok tetejére, salátákba, és még sorolhatnám....
felhasználásuknak csak a te képzeleted szab határt!
felhasználásuknak csak a te képzeleted szab határt!
3. Álmosnak, fáradtnak érzed magad? Akkor indítsd a napot egy grapefruittal! Ez az átható ízű, reggelire való gyümölcs önmagában fogyasztva (félbevágva, a belsejét kikanalazva) is, de akár egy szelet sajtos pirítóssal karöltve is nagyon finom! Felfrissít, csökkenti az étvágyat és segít megelőzni a cukorbetegséget.
4. Étkezz tudatosan! A nagy ebédek, laktató vacsorák helyett vezesd be, hogy naponta 3-4 óránként kis adag, de tápanyagokban gazdag ételeket veszel magadhoz. Ahogy telik a nap, fokozatosan egyre kisebb kalóriatartalmú ételeket fogyassz! A reggeli és tízórai segít abban, hogy legyen energiád az előtted álló egész naphoz, délutántól viszont egyre kevesebb energiát használ fel a szervezetünk.
5. Egy kiadós ebéd után leeresztesz, mint a lufi? Gondolkozni is alig tudsz? Figyelj oda, hogy az ebédnél mit mivel kombinálsz! A hús-burgonya és a főzelék-rántott szelet feltét kifejezetten elnehezít. A vitaminokban gazdag főzelékhez inkább ne kérj feltétet, úgy több hely marad a főzelék tápanyagainak!
6. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél semmit! Testünk belső órája ugyanúgy mutatja, hogy lassan vége a napnak, akárcsak a falióra. A vacsorára elfogyasztott ételek kalóriatartalmát - mozgás, aktivitás híján - már nem tudja elégetni szervezetünk, ezért raktározódni fog, hiszen ilyenkor a pihenésé, lazításé a főszerep.
7. Kezdd a napot egy pohár (2 dl) vízzel! Vigyázz, hogy ne legyen túl hideg. A víz felébreszti gyomrodat míg te elkészíted a reggelit, így az elfogyasztott finomságok emésztése azonnal megkezdődik. Ha az emésztés hatásfoka optimális, vele együtt javul általános egészségi állapotod is.
8. Kedvenced a sós íz? Figyelj rá, nehogy túlzásba vidd! A sóra is igaz, hogy kis mennyiségben hasznos, túlzott fogyasztása viszont ártalmas az egészségre: magas vérnyomást, szív- és érrendszeri illetve vesebetegségeket okozhat. Bánj csínján vele!
9. Lúgosíts! Szervezetünk ideális PH értéke 7-8, ez alatt elsavasodásról, vagyis a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulásáról beszélhetünk, ami kaput nyit a betegségek előtt. Ha étrendedet túlnyomórészt lúgos kémhatású élelmiszerek alkotják, közömbösítheted a savakat. Fogyassz bőven a zöldségekből, igyál sok folyadékot és kerüld a gyomor túlzott terhelését, ami szintén savat termel.
10. A zöldségek levéből változatos és ízletes frissítőket keverhetsz. A sárgarépalé például antioxidáns hatású, az uborka leve tisztít, a paradicsomlé jótékony hatással van az izmokra és az agysejtekre. Kortyolhatod őket önmagukban vagy vitaminkoktélként, egymással keverve is.
A cikk elkészítésében partnerünk volt:
Zalakarosi fürdő - Generációk találkozóhelye!