Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Újév, sport és izomláz – megmondjuk, mit tegyen ellene

2023. 01. 18. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Az izomláz a sport hétköznapi velejárója, van rá gyógyír, például néhány wellness kezelés formájában Hadd ajánljunk párat!
Az egyik leggyakoribb tétel az újévi fogadalmak listáján a „többet fogok mozogni és sportolni” ígérete. Nagyon sokan óriási lendülettel kezdenek neki a gyúrásnak, a hirtelen terhelésnek viszont általában izomláz a vége. Lássuk, hol keressük a gyors gyógyírt!

Csodatévő gyógyvíz

A gyógyvíz ízületi problémákra kiváló gyógymód, de prevenciós jelleggel is érdemes a gyógyvizek hatásait kihasználni. Egy kemény edzés után csodát tesz az izomzattal és az ízületekkel a fürdő, de aki rendszeresen jár, annak talán eleve könnyebben megy majd a mozgás. A többi hatás sem elhanyagolható: a stresszbetegségek megelőzésére, az immunrendszer erősítésére, izomlazításra, a test és lélek regenerálódására is kiváló. Anyagcsere-gyorsító hatásának köszönhetően a mérgek hamarabb kiürülnek a szervezetből.

A szauna mindig segít

A kialakuló izomláz okozta végtagmerevséget és diszkomfortot hatékonyan mérsékli a szauna melege, és ehhez a hatáshoz csatlakozik a természetes gyógyuló folyamatok felgyorsulása. A meleg miatt kitágult erekben megnő a véráramlás sebessége, és emiatt gyorsabban jutnak el a célhelyre a segítséget és enyhülést hozó anyagok és az izomláz fő okaként ismert tejsav is hamarabb kiürül a szervezetből. Még a kisebb vágások és zúzódások is látványosan hamarabb gyógyulnak a gyakori szaunahasználat után. A merev izmok ellazulnak a meleg hatására, így edzés után érdemes beülni akár 15 percre is.

Keressünk egy jó masszőrt

A sportmasszázs és az izomlazító masszázs a svédmasszázshoz hasonló, ám annak egy sokkal erőteljesebb, intenzívebb, a mélyizomzatra kiható változata. A sporttevékenységek előtti masszázs lényege, hogy a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmokat felszabadítsa, ezáltal azok rugalmasabbak, ellenállóbbak, terhelhetőbbek lesznek. Az izomlazító masszázzsal a hidegtől és stressztől merev izmokat lazítjuk fel. A masszázs során használt anyag mentolt és gyulladáscsökkentő hatású menta-, rozmaring- és zsályaolajat tartalmaz, mely az alapanyagként használt sósborszesz kedvező hatását fokozzák. A masszázsfogások megegyeznek a gyógymasszázs simító, dörzsölő, gyúró fogásaival, melyek alkalmasak a fokozott igénybevételkor fellépő fáradtság csökkentésére. A kezelés hatékonysága érdekében érdemes előtte szaunázni, mely javítja a vérellátást, s megkezdi a test lazítását.

Érdemes kipróbálni a krioszaunát

A krioterápia vagy más néven hidegterápia, egy nagyon hatásos mellékhatások nélküli, az egész testre jótékony hatással bíró kezelés. Különösen hatékony olyan betegeknél, akik nagy fájdalommal járó gyulladásos, mozgásszervi, vagy gerincbetegségekben szenvednek. Ízületi gyulladás, alvászavar, bőrbetegségek, depresszió, izomhúzódások, sportsérülések kezelése során is nagyon jó eredménnyel használták a hidegszaunában történő terápiát. Az egész testre irányuló hidegterápiás kezelés egy olyan gyógymód, amely az extrém hideg hőmérsékletet (akár -110, -160 °C- ig) használja fel. A krioszaunás kezelés előnyei közé tartozik, hogy egyszerre több gyulladt ízület is egyidejűleg kezelhető. A beteg a szaunában csak pár percet tartózkodik (1-3 perc), viszont a jótékony hatások; a fájdalom csillapítása és akár teljes megszűnése a kezelés után több órával is tart.

Többezer éves tudomány

Az ókor nagy orvosainak kezelési módszere, a köpölyözés az utóbbi néhány évben újra népszérűsödik. Cégek sora fejlesztett ki a kozmetikai kezelések hatásának javítására ötletes és könnyen kezelhető készülékeket, amelyekkel a vákuum folyamatosan fenntartható, illetve a beállítástól függően a szívóhatás ereje akár ritmikusan, pulzálva változhat is. A kis üvegharangokkal masszírozva kilazíthatók az izmok, eldolgozhatók a mélyebb, kézzel csak nehezen szétmasszírozható csomók, és alkalmazható a reflexterápiában is: főleg a háti és hasi pontok kezelésekor.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...