Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

6 nyomós érv, miért igyunk több teát és kevesebb kávét

2016. 03. 11. 13:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Bátran állíthatjuk, hogy a legtöbb ember, ha választania kellene a kávé és a tea közül, a kávé mellett tenné le a voksát. Ez talán azért van így, mert a kávé gazdag ízvilága és magas koffeintartalma megadja nekünk kellő lendületet a napi teendőink elvégzéséhez. Ennek ellenére, legtöbbször sokkal jobban tennénk, ha félretennénk kávénkat, és egy csésze forró, illatos teát vennénk a kezünkbe. Eláruljuk, miért.

1. A tea hidratálja a testünket

Habár a legtöbben a kávét is hidratáló folyadéknak tartják, a tea tulajdonképpen forró víz, ízesítéssel, ami elfogyasztása után azonnal hidratál. Ezzel szemben, ha kávét fogyasztunk, a testünknek időbe telik, hogy felszívja a benne lévő vizet.

2. Komoly egészségügyi előnyökkel bír

Számos tudományos kutatás kimutatta, hogy a teafogyasztás csökkentheti a rák egyes fajtáinak, és különböző betegségek kialakulásának a kockázatát. Ezt a hatást leginkább a zöld teához kapcsolják. A kávé is tartalmaz bizonyos mennyiségű antioxidánst, de közel sem akkora mértékben, mint a tea.

3. Hosszabban tartó lendületet ad

Meglehet, a tea egészségesebb, mint a kávé, de nem szállhat versenybe vele, ha a koffeintartalom kérdése kerül a középpontba. Nos, úgy tűnik, ez csak egy tévhit. Amikor kávét iszunk, hatalmas és azonnali koffeinadaghoz jut a szervezetünk, aminek következtében az energiaszint hirtelen turbó sebességre kapcsol. A tea ugyanannyi koffeint tartalmaz, de a lassú felszívódás miatt, az élénkítő hatása sokkal tovább tart.

4. Még több antioxidánst tartalmaz

A másik dolog, amire egy rendszeres kávéfogyasztó hivatkozik, hogy a kávé több antioxodánst tartalmaz, mint a tea. Úgy tűnik, ez az állítás sem igaz. A gyártók most már a teába is előszeretettel tesznek antioxidánsokat, hogy fokozzák annak kedvező élettani hatásait.

5. Sokat segít a fogyásban

Egy nem olyan régi kutatás kimutatta, hogy a zöld tea hatalmas segítség súlyvesztésben. Nemcsak azért, mert beindítja az anyagcserét, hanem azért,  mert szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát, és ezáltal remekül helyettesíti az üdítőitalokat.

6.  Jobban óvja a fogak egészségét

Az igazat megvallva, a túlzott mértékű kávé- és teafogyasztás sem tesz jót a fogaink egészségének, ami leginkább elszíneződésükben érhető tetten. De a kettő közül mindenképpen a tea a jobb választás. Egy-két csésze tea naponta a fluoridot normál szinten tartja, míg kávéból ugyanennyi sokkal kevesebb fluoriddal és fokozottabb elszíneződéssel jár.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...